Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoogste ziekteverzuim in 17 jaar tijd

08-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dokter ziekenhuis 1127
Het ziekteverzuim onder werknemers was in het eerste kwartaal van dit jaar het hoogst sinds het eerste kwartaal van 2003. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe voorlopige cijfers. Door het coronavirus deed de toename zich voor in vrijwel alle bedrijfstakken.
In de afgelopen drie maanden was het ziekteverzuim 5,2 procent. Dat betekent dat van elke honderd dagen die een werknemer werkte, hij of zij zich gemiddeld 5,2 dagen ziek meldde. Werknemers in de gezondheidszorg en de industrie verzuimden het meest: daar had een werknemer zich 6,7 van de 100 dagen ziek gemeld. In het openbaar bestuur is het ziekteverzuim met 6,2 procent ook bovengemiddeld. 

Hoogste verzuim in gezondheidszorg

Het hoge percentage ziekteverzuim in de gezondheidszorg is hoog, maar dat komt niet alleen door het coronavirus. Sinds de lente van 2017 is de gezondheidszorg al een bedrijfstak met het hoogste ziekteverzuim. Daarvoor was het percentage ziekmeldingen in die sector ook al bovengemiddeld hoog, zo nuanceert het CBS. Daar komt bij dat de het ziekteverzuim in het eerste en vierde kwartaal, in de winter en in de herfst, altijd hoger ligt dan in de rest van het jaar. 
Het CBS publiceert in verband met het coronavirus de ziekteverzuimcijfers versneld, met als gevolg dat nog niet voor alle bedrijfstakken voldoende gegevens beschikbaar zijn. De reguliere cijfers verschijnen halverwege juni, die volgens het CBS dan ook nog niet definitief zullen zijn. ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!