Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoogopgeleiden verdringen laagopgeleiden van arbeidsmarkt

07-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werknemer_53.jpg
Ze zijn de troetelkinderen van elke grote stad: de hoogopgeleiden. Terecht, blijkt uit onderzoek van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen, aldus de Volkskrant. Iedere hoogopgeleide brengt banen met zich mee.
Inpikken
Voor elke honderd instromende hoogopgeleiden komen er tien banen bij, voornamelijk in de vrijetijdssector, zoals in nieuwe koffietentjes, restaurants en culturele instellingen, becijferden de onderzoekers. Het zijn banen die bij uitstek kunnen worden vervuld door werknemers met een minder hoge opleiding. Hier wringt de schoen: het zijn ook de hoogopgeleiden die juist deze banen inpikken.
Verdringen
Een toename van hoogopgeleiden in een stad leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt, zeggen de auteurs van het onderzoek van het kennisinstituut Platform31, uitgevoerd door de Atlas voor Gemeenten en de Rijksuniversiteit Groningen. Het wordt dinsdag gepresenteerd. ANP/Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!