Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoogleraar waarschuwt voor jodiumtekort: 'eet meer brood'

11-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Brood 930x520
De boterham zou weer vaker moeten worden omarmd in het dagelijkse voedselpatroon. Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun dieet gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten te boek is komen staat als 'dikmaker'. Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is echter niet zonder Risico's, zegt professor Robin Peeters, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het Erasmus MC. 
Minder brood is trend
Met name voor zwangere vrouwen kan het niet eten van brood risico's geven. "De afgelopen jaren hebben we in Nederland een adequate jodium inname gehad dankzij jodium in bakkerszout. Nu we een steeds duidelijkere trend zien ontstaan om minder brood te eten ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer", waarschuwt Peeters.
Ontwikkelingsrisico's
"Vooral voor zwangere vrouwen is dit zorgwekkend, omdat een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap problemen geeft bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind." Zwangeren en hun verloskundigen doen er verstandig aan om aandacht te besteden aan dit risico. Met de hielprik net na de geboorte wordt onder meer getest op CHT (congenitaal hypothereoïdie), een te laag gehalte van het schildklierhormoon.  Eén op de 5000 kinderen wordt geboren met CHT. Daar is met medicatie een goede behandeling voor.
Twee sneetjes per dag
In de eerste helft van de zwangerschap zijn kinderen echter vrijwel volledig afhankelijk van schildklierhormoon van de moeder. Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt gewoon weer twee sneetjes brood  eten. "Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken. Zodat je zeker weet dat er aan het begin van de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort.” 
Erasmus MC

Meer over:

brood, jodium
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!