Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoogleraar: miljoenen besparen met betere afstemming medicatie

10-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3254 keer bekeken
  •  
medicijnen verpakkingen blisterverpakking 1127

Als doseringen van medicijnen beter worden afgestemd op het individu, kan dat miljoenen euro's per jaar besparen. Hoogleraar klinische farmacometrie Birgit Koch van het Erasmus MC in Rotterdam zegt dat patiënten vaak niet de juiste doseringen toegediend krijgen omdat geneesmiddelen nagenoeg altijd worden getest op gezonde witte mannen tussen de 18 en 55 jaar. Dit kan vervelende bijwerkingen tot gevolg hebben.

In medicijnonderzoeken wordt een 'gemiddelde' dosering bepaald. Deze dosering wordt vervolgens voor iedereen aangehouden, en doseringsadvies gebeurt vaak dus niet op basis van maatwerk.

Verkeerde dosering kan tot vervelende bijwerkingen leiden

Wanneer bijvoorbeeld kinderen, mensen met een ander geslacht of genetisch profiel of bijvoorbeeld een onderliggende ziekte de medicatie langdurig gaan slikken, kan het zijn dat zij niet de hoeveelheid nemen die bij hun lichaam past. Dat kan leiden tot vervelende bijwerkingen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten, die weer vragen om meer medicijnen.

“Onderzoek onder andere doelgroepen is essentieel”

Onderzoek onder andere doelgroepen is "essentieel", aldus Koch. "Het voorkomt te veel en verkeerd medicijngebruik en daarmee veel onnodige kosten." Ook kunnen algoritmes die in patiëntendossiers kijken, helpen om betere doseringen voor te schrijven. ANP.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

clio23
clio2316 okt. 2022 - 14:52

Leg dat ook eens uit aan de zorgverzekeraars. Samen met de apotheek hebben we mijn medicatie goed op de rit gekregen. Had heel veel bijwerkingen van medicijnen tot we erachter kwamen dat er een fabrikant is (heb daar verschillende medicijnen van) waarbij ik geen bijverschijnselen heb. Dan wordt het januari en mogen die ineens niet meer geleverd worden. Moet je 2 of 3 andere merken proberen om vervolgens toch weer uit te komen op het gewone merk. Kost een heleboel geld, mij een heleboel klachten. Nu een paar jaar verder is het geregeld, maar ik ga absoluut eind van het jaar niet op zoek naar een andere verzekering. Het is trouwens een prima verzekering dus wil daarom ook niet weg.

magda
magda10 okt. 2022 - 11:53

3 jaar lang problemen gehad, veel te hoge bloeddruk, pijnlijk kloppen en bonzen. Heel vaak en hevige hoofdpijn. Er kwamen steeds meer klachten bij zoals langdurige tintelingen in mijn handen. Ik heb heel vaak aangegeven dat de klachten zijn begonnen nadat ik medicijnen moest slikken omdat er een stent is geplaatst. Mijn opmerkingen werden genegeerd. Deel van mijn klachten zijn opgelost omdat ik op eigen initiatief ben gestopt de maagbeschermer (pantoprazol) Na 3 jaar eindelijk een verwijziging naar een internist gekregen. Medicijnen voor de hoge bloeddruk zijn gewijzigd, bloeddruk sindsdien stabiel. Van een ander medicijn (metoprololsuccinaat) is de dosis met helft verminderd......en voila.....al mijn klachten zijn weg

Engelse drop
Engelse drop10 okt. 2022 - 11:39

Medicijnen moet jezelf eerst uittesten, klinkt gek. Alleen zijn er medicijnen die voor jou erg bijwerkingen kunnen hebben en voor een ander weer niet. Heb het zelf gehad met pillen om de epilepsie onder controle te krijgen, na 8 verschillende pillen eindelijk een goede. Daar na met pillen voor het hart. De atorvastatine verschil zat heb in de leverancier. De bijwerkingen kwamen van de verschillende soorten bijstoffen die in de pil zaten verwerkt. Testen en snel aan de bel hangen als je merkt dat er iets veranderd aan je of mis is.

mooimeisje_25395
mooimeisje_2539510 okt. 2022 - 10:30

Ik bepaal wanneer ik mijn medicijnen bestel Via de apotheek herhaal krijg je ze veel te vroeg Dan krijg je voorraad dus overleg met de apotheek dat ik ze bestel wanneer nodig. Als ik nog voor een week medicatie heb dan zet ik de bestelling Dus heb nu geen voorraad over. Gaat gewoon goed nu

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!