Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Honing: Vijf feiten en fabels over het bijenproduct

15-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
18156 keer bekeken
  •  
honing-930x520

Ben jij net als Winnie de Poeh zo gek op honing, of eet je het alleen wanneer je last hebt van keelklachten? Het heerlijke zoete goedje zou zelfs een geneeskrachtige werking hebben. Maar is dat eigenlijk wel waar? Hoe dan ook, er zijn veel feiten en fabels rond het bijenproduct. Benieuwd wat waar en niet waar is? Lees gauw verder.

We weten allemaal dat honing wordt gemaakt door bijen. Daarvoor moeten ze hard werk verrichten, met als resultaat: onze geliefde honing. Wat is er eigenlijk over het bijproduct bekend? Lees onze vijf feiten en fabels.

Fabel: Honing is beter dan suiker

Honing is een natuurproduct. Veel mensen denken daarom dat honing beter is dan suiker. Dit is niet waar, honing bestaat zo goed als volledig uit dezelfde stoffen als suiker. Daarnaast is suiker zelf ook een natuurproduct, het komt namelijk van suikerbieten of suikerriet.

In honing zitten fructose en glucose. Deze stoffen worden op dezelfde manier afgebroken en verteerd als suiker, zegt internationaal honingexpert Wim Reybroeck in een eerdere Kassa-uitzending. Glucose is een suiker die snel door het lichaam wordt opgenomen en levert daardoor dus direct energie. Fructose wordt langzamer door het lichaam opgenomen en zorgt hiermee voor langdurige energie.

Het is dus een misverstand te denken dat honing in je thee beter is dan suiker, zegt het Voedingscentrum. Wel is het zo dat er meer vocht in honing zit. Hierdoor bevat het minder calorieën per honderd gram.

Ook wordt er gedacht dat honing gezonder is doordat het meer vitamines bevat dan suiker. Het Voedingscentrum ontkracht dat: honing bevat namelijk wel vitamines, spoorelementen, mineralen en eiwit, maar in zo’n kleine mate dat het nauwelijks toegevoegde waarde heeft.

Feit: Honing wordt gebruikt als geneeskrachtig medicijn

Of de effecten écht werken, is nooit bewezen. Toch wordt honing als duizenden jaren gebruikt tegen verschillende gezondheidsklachten. Waar of niet waar, velen gebruiken het wel voor verlichting. Zo kan lindehoning een verlichtende werking hebben bij hoest, keelpijn of hoofdpijn, zegt Reybroeck.

Ook kan het volgens hem gebruikt worden voor wondverzorging en heeft het een verlichtende werking bij brandwonden.

Let wel: de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft nooit geclaimd dat honing daadwerkelijk een geneeskrachtige werking heeft.

Fabel: Honing staat in de schijf van vijf

Niet waar, al zou je misschien denken van wel. Omdat honing wordt gezien als een vloeibare suiker is het niet aan te raden voor je dagelijkse voedselinname, oftewel je kunt er beter niet te veel van eten. Het is niet erg om een beetje door je yoghurt of thee te doen.

Feit: Kleine kinderen onder de één jaar mogen geen honing

Bij kinderen onder de één jaar is de darmflora nog niet volledig ontwikkeld, zegt het RIVM. Hierdoor kan de Clostridium bacterie in de darmen terechtkomen en toxine produceren. Daardoor bestaat de kans dat een kind de ernstige ziekte botulisme krijgt. De kans dat een kind deze ziekte krijgt is niet groot. De bacterie kán in honing voorkomen. Hij kan via de pootjes van bijen worden verspreid en in honing terechtkomen.

Kinderen ouder dan één met een volledig ontwikkelde darmflora kunnen zonder zorgen honing consumeren.

Feit: Honing kan niet bederven

Dat is waar. Honing kan voor eeuwig goed blijven. Als de honing goed wordt afgesloten van vocht kan hij dus onbeperkt houdbaar blijven. Zo hebben ze bij graven van oude Egyptenaren nog eeuwenoude honing gevonden die nu nog steeds te consumeren is. Dit heeft te maken met het bepaalde enzymen, het hoge suikergehalte en het weinige vocht dat het product bevat.

Wél kan honing kristalliseren. Hierdoor wordt de honing hard en lijkt het niet meer te gebruiken. Toch is er een eenvoudig trucje om de honing weer normaal te krijgen. Je hoeft de honing alleen even op te warmen.

Bron: Voedingscentrum/Kassa/Wetenschap in Beeld

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

gera
gera19 jul. 2022 - 17:29

Suiker en suiker is twee. De gangbare witte suiker (die van suikerbieten) wordt gebruikt in alle frisdranken en snoep- en koekindustrie. Nu is die WITTE suiker sterk verhit (geraffineerd) dus alle voedingsstoffer eruit. Veel beter is de ONgeraffineerde suiker (van suikerriet gemaakt en bruin van kleur) die minder schadelijk is dan witte suiker, want die vernietigt vitamines in je lijf. Hetzelfde geldt voor rijst (witte en bruine rijst) en meel (witbrood en bruin brood, zg volkoren)

jvbt
jvbt18 jul. 2022 - 23:47

Erg jammer dat er alleen maar over de honing wordt gepraat door o.a. het RIVM. Bij dit soort statements van het RIVM zou meteen wel eens wat aandacht gegeven mogen worden aan het diertje dat die honing allemaal verzameld. Paar feiten die lezers mogelijk zullen verbazen omdat de meesten maar weinig tot niets afweten van deze diertjes. Op school leer je er nauwelijks nog wat over aangezien de curricula sedert de invoering van de mammoetwet merendeels door de politiek wordt ingevuld en de mensen met kennis van zaken (de docenten) hun eigen inbreng is geminimaliseerd. Nauwelijks nog diversiteit in het onderwijs en allemaal eenheidsworst met toetscijfers en slaginsgpercentages als hoofddoel i.p.v. een gedegen overdracht van kennis. Een honingbijen werkster leeft om en nabij de 6 weken(30-60dgn) en daarna sterft ze uitgeput als ze de pesticiden ( m.n. neonicotinoïden) al overleeft!. In die tijd heeft zij 1/12e deel van een theelepeltje aan honing binnengebracht in de korf. Om 1 kg honing bij elkaar te krijgen vliegen honingbijen tot wel 50-60.000 km. De wilde bij wordt ernstig in haar bestaan bedreigt m..n. door al het gif dat de mensheid produceert en in de rondte spuit. Denk er maar 'ns over na wanneer je weer een potje (EKO) honing koopt. Daar zijn heel wat bijen voor gestorven. Honing heeft al millennia aangetoond een zekere heilzame werking te hebben op het gestel. Suiker is 8x verslavender dan bv heroïne. Logisch dat al het snoep op kinderooghoogte staat uitgestald.

keesssie
keesssie15 jul. 2022 - 15:36

Een tip die ik kreeg van een Imker dat als je last hebt van hooikoorts iedere dag in de ochtend een theelepel honing van de plaatselijke Imker te nemen dan hoeft je geen pilletjes te slikken.

BerendBotje2022
BerendBotje202215 jul. 2022 - 13:17

De beste honing is de honing van de lokale imker! Beter dan die aangelengde uit de winkel. Honing werkt ook goed als natuurlijke blondering: je kunt je haar wat lichter maken door middel van honing. Meng 4 eetlepels honing met 1 eetlepel lauw water of azijn. Laat dat een uurtje mengen. En dan in het haar verdelen. Laat het zo lang mogelijk trekken en dan uitspoelen en goed wassen. Succes!

liadegroof
liadegroof15 jul. 2022 - 9:49

Er gaat niets boven natuurlijke honing van een imker,uit de winkel moet je het niet nemen das nep

2 Reacties
tontoos
tontoos15 jul. 2022 - 10:50

Jij zegt dat het nep is verklaar je nader.

JannyBoe
JannyBoe15 jul. 2022 - 12:48

Wat @liadegroof zegt klopt deels wel. Hier is een interessant artikel https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/gesjoemel-met-honing-deze-soorten-kies-je-beter-niet/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!