Kassa

'Hondjes uit Oost-Europa kunnen hondsdolheid meebrengen'

03-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
puppy's drie honden 930x520
Jonge hondjes die uit Oost-Europa worden ingevoerd voor de handel, kunnen rabiës meebrengen. Daarvoor waarschuwt Paul Overgaauw, dierenarts-microbioloog aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.
Hondsdolheid (rabiës) is een dodelijke ziekte die op dit moment niet voorkomt in ons land. Door bijten, krabben en likken aan wonden kunnen de pups het niet alleen op elkaar overbrengen, bijvoorbeeld tijdens de transporten, maar uiteindelijk ook op mensen. Zodra iemand die besmet is klachten krijgt, is er geen redden meer aan.
Er worden volgens Overgaauw minstens 50.000 pups per jaar in ons land ingevoerd, gezien of ongezien. De papieren van de hondjes vermeldden volgens hem vaak inentingen die in werkelijkheid niet zijn gegeven. De dierenarts-microbioloog adviseert de dierenwelzijnsorganisatie House of Animals, die ook alarm slaat.

Heel jonge honden ingevoerd

Hondjes moeten minstens 15 weken oud en (met 12 weken) tegen rabiës ingeënt zijn om verhandeld te mogen worden, maar het overgrote deel is jonger, veelal maar een week of zes, zegt de dierenarts. Oudere hondjes zijn namelijk niet interessant voor de exporteurs in Oost-Europa: de zorg en het voer gaat ze anders te veel kosten.
House of Animals deed bloedonderzoek bij puppy's die vanuit Hongarije werden geëxporteerd naar ons land. Uit steekproeven bij hondjes die via Hongarije terechtkwamen bij een handelaar in Brabant, zijn volgens House of Animals "geen of te weinig antistoffen" tegen rabiës in het bloed aangetroffen.

Aangifte tegen handelaar

House of Animals gaat volgende week aangifte doen tegen de handelaar in Brabant en ook tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat de autoriteit de regels onvoldoende zou weten te handhaven. Volgens Overgaauw is er bij bijvoorbeeld de douane ook niet genoeg kennis en wordt er slechts globaal naar de hondjes gekeken.
De NVWA zegt toch veel capaciteit in te zetten tegen rabiës en dat juist Hongarije geen land is met een hoog risico daarop. De autoriteit waarschuwt mensen allang op te passen bij het kopen van pups en die alleen te nemen als er papieren bij zijn. De NVWA controleert de certificaten zo veel mogelijk en moet er volgens het 'Europees vertrouwensbeginsel' van uitgaan dat de papieren uit andere lidstaten kloppen. Zijn ze verdacht, dan meldt de autoriteit dit ook aan de landen van herkomst.
De mens kan tegen hondsdolheid worden ingeënt, maar dit gebeurt eigenlijk alleen bij reizigers naar bepaalde verre bestemmingen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!