Kassa

Honderden slachtoffers door nieuwe hackmethode 'sim-swapping'

  •  
08-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 x 520 hacken privacy online
Honderden Nederlanders zijn dit jaar slachtoffer geworden van een nieuwe hackmethode: sim-swapping. Dat bevestigen verschillende grote telecomproviders aan RTL Nieuws.
Bij sim-swapping neemt een criminele hacker je telefoonnummer over door je telecomprovider op te lichten. Zodra de hacker jouw 06-nummer in handen krijgt, heeft hij toegang tot de online-accounts die zijn gekoppeld aan je telefoonnummer, zoals e-mail, sociale media en betaaldiensten.

Losgeld

De hackers die zo werken, kunnen de eigenaar van de telefoon om losgeld vragen. Bij weigering dreigen ze gevoelige mails, foto's of documenten te verspreiden. Ook kunnen ze geld stelen door in te loggen bij bijvoorbeeld de betaaldienst PayPal of op de 'wallet' van cryptomuntplatform Coinbase. Van sommige slachtoffers zijn honderdduizenden en soms miljoenen euro's gestolen.

Tienduizenden euro's

RTL Nieuws sprak met een hacker, 'Oliver', die zijn leven naar eigen zeggen heeft gebeterd en mensen nu graag wil waarschuwen voor deze praktijken. Hij zegt dat hij tienduizenden euro's heeft verdiend met sim-swapping.
Bron: ANP/RTL Nieuws

Meer over:

sim-swapping, hacken
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gypsyjoy
gypsyjoy9 dec. 2018 - 18:08

pas maar op ING, je bewezen veilige Tancode vervangen voor een app....ik zou het maar laten. Ik wel iig.Heb nog steeds geen alternatief ontvangen.Is dit strategie? Dat je zenuwachtig wordt omdat je over een paar dagen je betaling niet meer kan doen en dus wordt gedwongen die app te installeren, Nou. Ik niet. Andere bank. Vast wel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!