Kassa

Honderden malafide webwinkels offline gehaald

02-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
consumentenbond logo930x520
De Consumentenbond heeft 850 malafide webwinkels offline laten halen. Het gaat om webwinkels die claimen merkkleding en luxe producten met hoge kortingen te verkopen. Consumenten die erin trappen, worden opgescheept met nepproducten. In sommige gevallen wordt er helemaal niets geleverd, meldt de bond.

Malafide webshops hoog in zoekresultaten

De door internetcriminelen gerunde winkels maken in veel gevallen gebruik van bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen. Het voordeel is dat zo’n webadres al bekend is bij Google en daardoor hoger in de zoekresultaten komt.

Verdachte webwinkels offline gehaald

De Consumentenbond maakte een lijst van tweeduizend verdachte sites, zoals nikeschoenen.co.nl, nette-nagels.nl en klassieke-autos.nl. De overgrote meerderheid is aangemeld via vier hostingpartijen: een Nederlandse, een Duitse, een Indiase en een Amerikaanse. De bond heeft de lijst met verdachte webwinkels doorgespeeld naar de Nederlandse en Duitse partij en de beheerder van de nl-domeinnamen Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Zij haalden 850 sites offline. SIDN overlegt met de Indiase en Amerikaanse partijen om ook de resterende sites op de lijst uit te schakelen.

Duizenden 'foute' webshops

Volgens de Consumentenbond vormen malafide webshops een ,,aanzienlijk probleem’’. Naast de 90.000 bonafide webwinkels die zich op de Nederlandse markt richten, zijn er naar schatting zo’n 25.000 tot 35.000 'foute' webshops actief. Wereldwijd zijn er 700.000 malafide webshops actief, schat de bond.
Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie waarschuwt regelmatig voor malafide webwinkels. Lees ook: Politie waarschuwt voor deze malafide kleding- en schoenensites
ANP/Kassa
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

tijger1
tijger13 mei 2018 - 14:26

Waarschuwen heeft geen zin. Men koopt en betaalt eerst en later gaat men klagen en zoeken. 

gerard van tol
gerard van tol2 mei 2018 - 16:28

Best een heel goede zaak, maar het blijft toch in de eerste plaats een kwestie van wat minder hebberig zijn en niet voor 10 cent iets proberen te kopen waarvan je weet dat het zeker het tienvoudige moet kosten.

tenormin
tenormin2 mei 2018 - 12:30

Maar de meeste van die malafide kleding en schoenensites hebben toch namen die totaal niets van doen hebben met wat ze claimen te verkopen? Dan moet er toch een bel gaan rinkelen? En ook, waarom bekijkt men dan zo'n site niet zorgvuldiger? Geen KvK, geen keurmerk, moeilijk te achterhalen contacten etc. Ook een beetje, n.m.m. dan een eigen schuld dingetje. Vooral ook als men (te) goedkoop iets zou kunnen bestellen.

1 Reactie
hansje klein
hansje klein2 mei 2018 - 13:26

@tenormin heeft helemaal gelijk, een beetje alerte consument trapte er sowieso al niet meer in. De Consumentenbond bedankt namens alle niet-oplettende klakkeloze bestellers, maar waarschijnlijk blijft het voorlopig, zonder duidelijkere regelgeving, dweilen met de kraan open.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!