Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Honderden klachten over spam per sms

27 okt 2012
  •  
leestijd 3 minuten
195x90_sms.jpg
U kent ze vast wel. Smsjes met de tekst: "Gefeliciteerd! U bent de winnaar van de Dag". Klik je door, dan kom je op sites terecht die je een cruise aanbieden, een iPad of een verblijf op de Bahamas. We hebben het hier over spam. Wat zijn dit voor smsjes en kunnen ze kwaad? De sms bevat veelal de tekst: "Gefeliciteerd! U bent in Nederland winnaar van de dag! Ga naar - site - om uw prijs op te eisen." De sms verwijst naar een URL die bij onervaren internetters de indruk wekt dat het om een Apple-website gaat: http://www.apple.nl.lrcontest.info en http://www.apple.nl.krcontest.info zijn twee adressen die de spammers gebruiken. Ook zijn er linkjes met Sony in de titel. Zeker is dat je op deze smsjes niet moet reageren. Hoe komen die spammers aan de 06-nummers?
Hoe komen ze aan je nummer?
In de studio praten we met Danny Mekic over deze vraag. Telefoonnummers kunnen op talloze manieren in verkeerde handen zijn gekomen. Bijvoorbeeld omdat je telefoonnummer in handen is gekomen van bedrijven die 06-nummers doorverkopen, omdat je in het verleden hebt meegedaan aan een sms-actie bij een bedrijf die het niet zo nauw neemt of omdat contactgegevens door een lek in een website zijn achterhaald. Je 06-nummer kan ook in verkeerde handen komen wanneer vrienden hun adresboek koppelen aan een illustere webdienst of app, waarmee je contactgegevens kunt delen met anderen.
Buitenlandse websites en telefoonnummers
De spamsmsjes zijn afkomstig van meerdere buitenlandse nummers, waaronder +17868382465 en +17738272665. De tekst van de smsjes kan verschillen: sommige mensen lezen dat ze een iPad hebben gewonnen. Sommige mensen die het smsje ontvangen moeten een code invoeren (meestal 7891) om hun prijs op te eisen, terwijl anderen worden doorgestuurd naar een webformulier op het domein ziinga.com, waar ze zich kunnen abonneren op een nieuwsbrief om 95% te besparen op luxe merken. Mensen die de sms ontvangen zijn overigens niet alleen iPhone-bezitters. Er zitten ook mensen met een Android-toestel tussen. Voor de mensen die nog steeds twijfelen of ze nu mooie prijzen van Apple of Sony mislopen: natuurlijk niet, dit is gewoon spam. Niets doen is de beste optie.
Wat is spam?
Een spambericht is een bericht dat u ongevraagd ontvangt. Denk aan een e-mailbericht of een smsje. De inhoud van het bericht bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van spam: die moet commercieel, ideëel of charitatief zijn. In de Telecommunicatiewet staat dat het versturen van spam in Nederland is verboden. Kijk verder op Spamklacht.nl.
Waar kan ik nog meer mijn klacht kwijt?
De OPTA is de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit die fungeert als toezichthouder. Zij waarschuwde eerder voor spam per sms. Ook via Consuwijzer kunt u een klacht indienen. We belden met de OPTA over de spam per sms. Als de smsjes uit het buitenland komen is het voor de OPTA, aldus de woordvoerder, niet mogelijk er tegen op te treden.
Telecomproviders
Spam komt bij alle grote telecomproviders voor. Als het gaat om spam uit het buitenland is het moeilijk om hier iets aan te doen. We belden met T-Mobile en ook zij kregen vele klachten binnen. Kijk hier voor tips en uitleg.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!