Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Honderden euro’s minder door verandering van AOW-pensioen

06-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
27176 keer bekeken
  •  
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) stuurt je een brief waarin staat dat je misschien een hoger AOW-pensioen kunt krijgen, omdat je partner wordt opgenomen in een verpleeghuis. Uiteindelijk kies je voor een ‘AOW-pensioen voor ongehuwden’. Na maanden blijkt dat dit geen voordeel is maar dat je er zelfs honderden euro’s op achteruit bent gegaan.
Dit overkwam de 70-jarige Annet. Na acht maanden komt ze erachter dat de eigen bijdrage voor verpleeghuis van €600,- naar €1700,- is gegaan. Ze heeft ineens een schuld van bijna €17.000. Als ze dit geweten had, had ze nooit haar AOW omgezet. Ze wil dan ook alles meteen terugdraaien. Maar de bezwaartermijn van zes weken is ruimschoots verlopen. De SVB zegt tegen Annet dat ze “geen precedent willen scheppen”, maar ze kan wel een herzieningsverzoek indienen. Alleen haar bezwaarschrift wordt vervolgens afgewezen. Ze stapt naar de rechter maar het kan nog maanden duren voordat er een uitspraak komt.

Eigen bijdrage

Als je thuis intensieve zorg nodig hebt of door de complexe zorg naar een verpleeghuis moet, dan betaal je daarvoor een eigen bijdrage voor WLZ-zorg. Het CAK berekent op basis van je inkomen hoe hoog die bijdrage is.
Als je partner opgenomen wordt in een verpleeghuis, stuurt de SVB je een brief met de mededeling dat het mogelijk is om voortaan voor de AOW als ‘duurzaam gescheiden levend’ te worden aangemerkt in plaats van ‘gehuwd’. Als je gehuwd bent dan heb je een gezamenlijk inkomen en wordt de eigen bijdrage op basis van dat inkomen berekend. Maar als je een ‘AOW-pensioen voor gehuwden’ hebt en je laat die omzetten naar een ‘AOW voor ongehuwden’, dan blijf je weliswaar voor de wet getrouwd, maar de eigen bijdrage wordt vanaf dat moment berekend op het inkomen van je partner die in het verpleeghuis zit. Niet alleen de AOW maar ook overige pensioenuitkeringen worden in die berekening meegenomen.
Voor Annet valt dit zeer ongunstig uit want de bijdrage gaat door deze omzetting met meer dan €1100,- per maand omhoog. Haar AOW wordt weliswaar verhoogd maar door deze omzetting gaat ze er maandelijks meer dan €700,- op achteruit terwijl haar vaste lasten even hoog blijven.
Het CAK heeft Annet niet op de hoogte gesteld van de verhoging van de eigen bijdrage want je moet, voordat je beslist om je AOW aan te passen, zelf onderzoeken wat de financiële consequenties zijn. Annet komt hier pas na acht maanden achter en dan is de schuld al hoog opgelopen.

‘Doenvermogen’

Afgelopen week verscheen het rapport 'Klem tussen balie en beleid' van de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties (TCU). Daarin staat dat niet alleen de menselijke maat maar ook het ‘doenvermogen’ meegewogen moet worden bij de besluitvorming door overheidsorganen. Daarin staat onder andere: “Deze term drukt uit dat burgers niet alleen de wet moeten kennen, maar hem ook moeten ‘kunnen’: ze moeten ernaar kunnen handelen. Een overheid die oog heeft voor de menselijke maat, houdt er rekening mee dat niet iedereen dat onder alle omstandigheden kan.”
Maar het ‘doenvermogen’ van Annet is verstoord vanwege de ziekte van Huntington. Door stress wordt de ziekte verergerd, maar ze raakt er ook sneller door in paniek. Zij heeft een beslissing genomen zonder dat ze zich had vergewist van de consequenties. “Ik lig er wakker van. Ik maakte een domme fout maar moet ik daarom nu mijn huis verkopen?”

Reactie SVB en CAK

In het rapport van de TCU staat dat overheidsinstellingen opeens wel in beweging komen als de media zich laat horen. Ook hier weer. Kassa belde met het SVB en het CAK en zij zeggen meteen dat ze erg geschrokken zijn van de situatie. Ze gaan dan ook direct zorgen voor een maatwerkoplossing. “Zowel het CAK als de SVB zetten zich maximaal in om de dienstverlening verder te verbeteren om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. De dienstverlening aan deze klant had beter gemoeten", aldus de organisaties. Ook zullen ze naar aanleiding van dit verhaal een aantal verbeteringen doorvoeren, namelijk:
  • Automatische gegevensuitwisseling. Het is dan niet meer voor klanten nodig om zelf een melding te doen van een ‘AOW-pensioen voor ongehuwden’ bij het CAK.
  • Informatievoorziening aan klanten verder te optimaliseren. Hierbij komt er extra aandacht voor de nadelige gevolgen van een aanpassing van het AOW.
Ze zeggen ook dat ze klanten niet adviseren over de financiële voor- en nadelen van een ‘AOW-pensioen voor ongehuwden’. Dit verschilt namelijk per individuele situatie. “Het kan invloed hebben op bijvoorbeeld zorgtoeslagen, gemeentelijke belastingen en de eigen bijdrage. Klanten kunnen zich altijd laten bijstaan door een financieel adviseur of een WLZ-cliëntondersteuner bij de keuze”. Deze cliëntondersteuning is gratis. Met de rekenhulp van het CAK je een proefberekening maken voor de eigen bijdrage.

Meer over:

cak, aow, svb, pensioen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Swillempie100
Swillempie10013 okt. 2022 - 20:31

Hallo, een tijd terug heb ik met veel interesse de uitzending over de pensioendispensatie gekeken het ging om de "voorraden" aan geld bij de pensioenfondsen. 1400 miljard werd toen genoemd. de gepensioneerden zouden nog een compensatie moeten krijgen over de laatste 10 jaar (was 40 miljard) het ging er om wat er definitief uit de regeringsplannen van begin dit jaar zou komen. nou dat hebben we geweten een heel nieuw pensioenstelsel even invoeren zijn we daar ook vanaf. nieuwe wet nieuwe regels. we worden er een klein beetje beter van maar de compensatie is nog steeds ver weg. hoe kan dat? waarom die absurde spaarpot van de pensioenfondsen.

Indra Gauri
Indra Gauri3 sep. 2021 - 18:15

Ik ben chronisch ziek artrose ,depressie en fybromyalgie.Mijn man een openhartoperatie en ik klop voir hulp bij de gemeente voor hulp omdat mijn man uitgevallen is.Belachelijk dat het 6 tot 8 weken duurt voor je antwoord hebt

Arming
Arming7 apr. 2021 - 9:00

Clientondersteuning drie keer contact mee gehad. Drie keer verschillende berekeningen waarbij de laatste medewerker op een hoge eigen bijdrage uitkwam die ik ook berekend had. Dit is ook het bedrag dat maandelijks wordt afgeschreven. Niet iedereen bij het CAK heeft de juiste kennis.

Arming
Arming7 apr. 2021 - 8:58

7 april 2021. Zojuist contact gehad met SVB over de brief voor de keuze hogere aow omdat beide ouders in een zorginstelling zitten. In de brief van SVB verwijst men naar Cak, Belastingdienst en pensioenfonds om contact op te nemen om de berekening financiële gevolgen te kunnen maken. Svb geeft zelf het maandbedrag van hogere aow maar voor de berekening heb je het jaarbedrag nodig. Alle tekst in de brief geeft onzekerheid. Er kan/mogelijk meer belasting betaald moeten worden. De eigen bijdrage WLZ kan / mogelijk hoger worden. Er is veel los zand waardoor het niet duidelijk is wat de financiële gevolgen zijn. Heeft uw partner aow toeslag, dat vervalt. De partner krijgt geen overlijdens uitkering bij overlijden. Uw aanvullend pensioen kan lager worden. Waarom zou de overheid iets aanbieden waardoor je aan het einde van je leven , een tijd dat je alle steun nodig hebt, je financieel achteruit zou kunnen gaan. Waarom biedt de overheid iets aan dat de burger kan schaden. Van dit soort administratief onvermogen van de overheid worden mensen ziek. SVB is telefonisch redelijk bereikbaar. Het CAK is zeer slecht bereikbaar en de kennis verschilt veel bij de verschillende personen van het CAK die je aan de lijn krijgt. Bij een WMO en WLZ berekening heb ik 3 keer opnieuw moeten bellen totdat ik iemand aan de lijn kreeg die precies uit kon leggen hoe de berekening in elkaar zat. Het mag toch duidelijk zijn dat niemand achteruit wil gaan in financiën. Deze regeling hoge AOW betreft een ondoorzichtig overheids gedrocht. De hulp van de overheid is beneden alle peil als zij zelf de berekeningen niet goed kunnen maken. De mensen zelf verantwoordelijk maken is de weg van de minste weerstand. Maak iets goeds, geef hulp en biedt het dan aan. Ik ga maar weer bellen , bellen en bellen en kijken waar we uit komen.

rduivenbooden
rduivenbooden16 mrt. 2021 - 14:22

HIER heeft de calculerende burger zich misrekend ! Ha Ha!

Inge Rijghard
Inge Rijghard15 mrt. 2021 - 21:06

Waar kan ik een clientondersteuner vinden?

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 18 mrt. 2021 - 7:57

Hallo Inge, Je kunt bij het CIZ navraag doen voor een cliëntondersteuner: https://www.ciz.nl/client/clientondersteuning. Met vriendelijke groet, Danny

.aagje
.aagje12 mrt. 2021 - 12:20

Witte boorden criminaliteit

gerardvantol
gerardvantol9 mrt. 2021 - 10:59

Je kunt van een overheidsinstelling niet anders verwachten. Sinds Rutte aan de macht is, wordt de voorlichting steeds verder uitgehold en gaan de lasten steeds weer omhoog. En als ze dan betrapt worden, zoals bij de toeslagen affaire, dan traineren ze de zaak zodanig, dat de slachtoffers tot totale wanhoop gedreven worden. Als ze maar geld kunnen vangen van de minst draagkrachtigen, want de grote bedrijven moeten gepamperd worden.

Jawienie
Jawienie8 mrt. 2021 - 23:23

Het is ook zo dat de svb ongevraagd dd incasso regelt voor het cak en dat het cak valsheid in geschrifte pleegt door rekeningen te post dateren

scoop140
scoop1408 mrt. 2021 - 19:50

Het verhaal van Annet is precies hetzelfde als dat van mij in 2019/2020. Ik zit door M.S. in een verpleeghuis en was toendertijd net herstellend van een longontsteking. Mijn vrouw onderging net een chemokuur, omdat er twee tumoren waren gevonden, dus ik had mijn gedachten er niet goed bij. Ik ontving toen ook de brief van de SVB dat onze AOW omhoog kon, de Egen bijdrage zou wel omhoog gaan, maar ik dacht -net als Annet- dat dit werd veroorzaakt door een inkomensstijging. Naderhand bleek dat men hierdoor automaisch van een Lage Eigen bijdrage naar een Hoge Eigen bijdrage gaat. Dit feit staat nergens vermeld bij de SVB. In mijn geval ging de Eigen bijdrage van €400 naar €1650, terwijl het inkomen met ca.€500 steeg. Ik heb de SVB verzocht het een en ander terug te draaien, maar ondanks mijn duidelijke fout weigerde het SVB ook maar iets terug te draaien. Ze zouden bij de SVB wel eens menselijker mogen zijn. Ik heb iemand van de Tweede Kamer aangeschreven en in opdracht van een beleidsmedewerker daar is het een en ander teruggedraaid. Overigens is het verbazingwekkend dat de SVB niet op de hoogte is van dit probleem, want dit probleem doet zich al voor sinds 2006. Zie: https://www.trouw.nl/nieuws/verpleeghuis-duur-aow-voordeel-in-verpleeghuis~b032f0f2/

1 Reactie
rduivenbooden
rduivenbooden16 mrt. 2021 - 14:24

I.d.d. rekening houden met de menselijke omstandigheden !

CeeDee
CeeDee7 mrt. 2021 - 21:56

Idem bij onze ouders. Het appartement waar mijn vader woont is inmiddels verkocht omdat hij het niet meer kon betalen, en hij gaat binnenkort naar een huurappartement. Hoe vreemd is het dan dat voor het berekenen van de huurtoeslag opeens wèl allebei de inkomens geteld worden. Dus het inkomen van onze moeder die al 4 jaar in een zorginstelling zit, telt nu wel opeens mee voor het bepalen van de huurtoeslag voor het appartement van mijn vader.

Dave Z
Dave Z6 mrt. 2021 - 18:39

Mijn vader is recentelijk in een verzorgingstehuis opgenomen. Zodoende kregen zij ook van de SVB de keus. Gelukkig had ik op de site van CAK de diverse opties berekend. In jullie rapportage komt een bedenktijd van enkele weken ter sprake om de keuze te wijzigen. Gezien de trage facturatie van het CAK al erg riskant. Daarnaast zijn er situaties bij het CAK waarbij na 4 maanden de eigen bijdrage ineens omhoog schiet. Na de opname van mijn vader kon mijn moeder niet meer in het eigen koophuis blijven wonen. De woning werd verkocht en zij ging naar een huur appartement. Dit zorgt voor een verhoging van het eigen vermogen in box 3. Het CAK houdt bij het berekenen van de eigen bijdrage rekening met dit vermogen (peildatum 2 jaar terug). Over een paar jaar zal de eigen bijdrage dus nog een keer sterk stijgen. In de berekening van het CAK wordt Box 3 zelfs dubbel belast. 1 element van de grondslag is het verzamel inkomen (dus inclusief fictief rendement box 3) een ander element is het vermogen in box 3 zelf. Het CAK heeft telefonisch deze doublure toe gegeven, maar zegt dat dit de wet is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!