Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Honderden euro's besparen op verzekeringen'

09-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_munten_04.jpg
Consumenten kunnen volgend jaar in doorsnee 150 tot 200 euro besparen op hun schadeverzekeringen door in december de maandbetaling om te zetten in een jaarbetaling. Dat heeft Edmond Hilhorst, directeur van de vergelijkingssite Independer.nl, woensdag gezegd.
Assurantiebelasting ontwijken
Met de vooruitbetaling van de premie kan de afgesproken verhoging van de assurantiebelasting volgend jaar worden ontweken. Die gaat van 9,7 naar 21 procent. ,,Die 11 procent steken consumenten dus sowieso in hun zak. Daarnaast krijgen ze nog eens 3 tot 4 procent korting van de verzekeraar door per jaar te betalen in plaats van per maand'', weet Hilhorst. Ook kan een jaarlijkse premiestijging ermee worden voorkomen. De laatste jaren zijn verzekeringen ongeveer 4 procent per jaar duurder geworden.
In totaal bedragen deze besparingen volgens Hilhorst 18 tot 20 procent. ,,En als je dan toch gaat omzetten, kijk dan ook of er geen overbodige premies kunnen worden geschrapt. Dat kan een extra 150 tot 200 euro aan besparingen opleveren’’, stelt Hilhorst. Het overstappen naar een goedkopere verzekeraar is volgens hem nog lucratiever.
Eenmalig belastingvoordeel
Het belastingvoordeel van de jaarbetaling is eenmalig. Na 2013 komen consumenten niet onder de verhoogde assurantiebelasting uit. De belastingontwijking kan de schatkist veel geld kosten. Volgens Hilhorst betaalt meer dan 90 procent van de consumenten de verzekeringspremie per maand.
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zei eerder al dat hij het ontwijken wil voorkomen omdat de schatkist de inkomsten gewoon nodig heeft. Zo kan geregeld worden dat het tarief van 21 procent geldt voor de premie over de periode van de verzekering, ook al is die vooruitbetaald.
Verwachting
Overigens is de verwachting dat de verhoging van de assurantiebelasting pas volgend jaar maart ingaat, zoals dat bij eerdere verhogingen ook gebruikelijk was. Dat geeft verzekeraars de tijd om na aanname in de Tweede en Eerste Kamer van het belastingplan, hun voorbereidingen te treffen. Voor het eerste jaar is in de plannen van VVD en PvdA ook minder geld ingeboekt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!