Kassa

Honderdduizenden spaarders lopen miljarden mis na uitspraak Hoge Raad

20-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4858 keer bekeken
  •  
geld sparen euro 1127 spaarvarken

Honderdduizenden spaarders hebben geen recht op compensatie na soms jarenlang te veel belasting over hun spaargeld te hebben betaald, schrijft het AD. Deze spaarders hebben te laat bezwaar ingediend, zo bepaalde de Hoge Raad. Het gaat in deze zaak om de vermogensrendementsheffing, waardoor spaarders en beleggers belasting betaalden over een fictief rendement op hun vermogen. In werkelijkheid werd dit rendement nooit behaald, waardoor deze spaarders meer aan belasting hebben betaald dan eigenlijk zou moeten.

Dit betekent waarschijnlijk een financiële meevaller van 6,7 miljard euro voor het kabinet. Anders was het kabinet dat bedrag naar eigen schatting kwijt geweest als alle spaarders werden gecompenseerd.

Vermogensrendementsheffing

De uitspraak ging over de vermogensrendementsheffing. Spaarders betaalden belasting over een fictief rendement op hun vermogen. Maar omdat zij in werkelijk nauwelijks tot geen rendement behaalden over hun spaargeld, betaalden zij via deze heffing aanzienlijk meer belasting dan ze überhaupt aan rendement kregen. 

Geen recht op compensatie

De Hoge Raad oordeelde eind vorig jaar dat dit neerkomt op diefstal. Gedupeerden moesten daarvoor gecompenseerd worden. Maar dit gold alleen voor degenen die bezwaar hadden gemaakt tegen de heffing, in totaal zo'n 60.000 personen.

Eén gedupeerde tekende alsnog bezwaar aan om in aanmerking te komen voor compensatie, maar kreeg nul op het rekest. Deze uitspraak van de Hoge Raad heeft als gevolg dat ook andere gedupeerden die niet op tijd bezwaar hebben gemaakt in principe geen recht hebben op de compensatie.

Miljoenen spaarders

En dat gaat om een flinke groep spaarders. Er zijn 1,3 miljoen belastingplichtigen met alleen spaargeld, en nog eens zo'n 700.000 mensen hebben voornamelijk spaargeld en een beetje beleggingen.

"Het is nu aan de politiek of er compensatie komt voor deze grote groep gedupeerde spaarders", zegt Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers. Marnix van Rij, de verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën, komt later op de dag met een reactie.

Wel reageerde hij al op Twitter. Op het platform zegt Van Rij dat het goed is "dat deze uitspraak er nu al is". Nu kan het kabinet "zorgvuldig bestuderen of en hoe herstel kan worden geboden aan niet-bezwaarmakers", aldus de bewindsman. Wat het kabinet uiteindelijk besluit, laat het uiterlijk op Prinsjesdag weten.

Bron: AD / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

lamb
lamb22 mei 2022 - 16:33

Toen de Hoge Raad in december 2021 aangaf dat dit diefstal van de overheid was heb ik bezwaar aangetekend tegen deze heffing. Eerder bezwaar maken leek me onlogisch omdat ik er vanuit ging dat de overheid ter goede trouw handelt. Niet dus, gewoon diefstal en dan ook nog het gestolene niet terug willen geven. Voor de argeloze belastingbetalende burger is het vertrouwen in de politiek en de rechtsgang dieper dan diep gezonken. Behoudens dan een groep die wel gecompenseerd krijgt omdat die groep de overheid al eerder niet vertrouwde. Gelijke en eerlijke behandeling? Niet dus! Uitermate kwalijk!!!!

Helen 66
Helen 6622 mei 2022 - 11:40

Diefstal blijft diefstal. Elite met tonnen op de bank en dus geld om te procederen krijgen nu geld terug. De mensen met wat geld op de spaarbank als appeltje voor de dorst kunnen barsten.Dit is een RECHTSONGELIJKHEID. Ook diefstal van onze AOW en minimumloners om die 7,5% (EU bepaalde 10%!) pas vanaf 2023 te gaan betalen en dan in 3 tranches verdeeld over 3 jaar. Ook dat is pure DIEFSTAL. We hebben RECHT op 10% en wel DIT jaar. De Politiek gaf zichzelf 7% salarisverhoging DIT jaar. 7% van 7000 euro bruto per maand=490 euro per maand EXTRA (bijna de helft van mijn hele AOW). Maar de armsten en zwaksten laat Rutte weer stikken. Het zijn louter zichzelf verrijkende zogenaamde Volksvertegenwoordigers over de rug van de laagste inkomens.

lisa1
lisa122 mei 2022 - 6:38

Ik wil gewoon iets kwijt. Jaren en jaren zijn we bestolen door dieven cq overheid omdat zij "de regels" bepalen. Ja, ik ben al die tijd aangesloten geweest bij de Bond van Belastingbetalers en nee ik heb geen bezwaar bij de Belastingdienst gemaakt. Bestolen!!!! En waar gaat mijn gespaarde geld heen dat onterecht is geconfisqueerd? Juist ja, naar de hobby's van de overheid!!!! Dit eens zo gave land is tot een werkelijke verschrikking geworden. Ze weten er zelf niet eens een eind meer aan. En dan nog al die ministers op plaatsen waar ze de ballen verstand van hebben. Verloren zaak. Triest.

alexlinda
alexlinda22 mei 2022 - 6:16

Je kunt bij de belastingdienst nog steeds bezwaar maken, verzoek tot vermindering indienen heet dat. Gaat simpel, alleen alle bankjaaroverzichten met rente erop meesturen! Kan over de jaren 2017-2020

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!