Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Honderdduizenden chronisch zieken lopen honderden euro’s mis
29-01-2010
•
leestijd 3 minuten
•
Grote groepen gehandicapten en chronisch zieken gaan er het komende jaar waarschijnlijk honderden euro’s per jaar op achteruit. Dat komt omdat per 1 januari het mes gaat in de mogelijkheden om bijzondere ziektekosten af te trekken van de belastingen.
Niet alle aftrekmogelijkheden verdwijnen. Extra kosten die mensen maken door ziekte of handicap kunnen nog steeds worden afgetrokken. Zoals kosten van een dieet, woningaanpassing, extra vervoerskosten enzovoort. Wel wordt de regeling afgeslankt. Het chronische ziekenforfait – een vaste aftrekpost – en de aanvullende verzekering verdwijnen.
Om het belastingnadeel te compenseren, komt er een tegemoetkoming van 300,- tot 500,- euro. De tegemoetkoming hoeft niet aangevraagd te worden, hij wordt automatisch toegekend aan mensen die er recht op hebben. En dat zijn er naar schatting 1,8 miljoen. Dat recht wordt vastgesteld op grond van gebruik van bepaalde medicijnen en hulpmiddelen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van landelijke, geautomatiseerde bestanden van bijv. zorgverzekeraars en AWBZ-instanties.
Maar het probleem is, dat lang niet alle chronisch zieken en gehandicapten op die manier zullen worden herkend. Mensen, die hulpmiddelen krijgen via hun gemeente, vallen vooralsnog buiten de boot. En belangenorganisatie CG-Raad verwacht dat ook reumapatiënten, mensen met spierziekten of zeldzame aandoeningen niet goed terug te vinden zijn in die landelijke bestanden. Volgens de CG-Raad gaat het om 200.000 tot 400.000 mensen die dus geld dreigen mis te lopen.
De nieuwe regeling heeft ook gevolgen voor het recht van mensen op huur- en zorgtoeslag. Door de vroegere aftrekmogelijkheden ging het belastbaar inkomen omlaag en kreeg hij dus relatief wat extra huur- en zorgtoeslag. Op dat extraatje zullen mensen dus straks niet meer kunnen rekenen. Volgens het ministerie was die extra huur- en zorgtoeslag een onbedoeld effect van de vroegere regeling. De verantwoordelijke bewindslieden willen die achteruitgang dan ook niet compenseren.
Staatssecretaris Bussemaker heeft wel toegezegd dat er een commissie gaat komen die de onvolkomenheden uit de nieuwe tegemoetkomingsregeling moet halen. Maar het nadeel van het gekozen systeem is dat er altijd wel mensen buiten de boot zullen vallen, welke definities je ook kiest, denkt Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP.
De SP had graag gezien dat de huidige aftrekregeling in tact was gebleven – op een paar aanpassingen na om een eind te maken aan de aftrek van luxe brillen bijvoorbeeld. De hele oppositie in de Tweede Kamer was er tegen dat de nieuwe regeling al zo snel zou worden ingevoerd. Iedereen verwacht namelijk grote uitvoeringsproblemen.
Voor de uitvoering is het CAK aangewezen, maar die instelling is niet eens in staat haar huidige taken goed uit te voeren –
zie
alle klachten die we dit jaar in Kassa hebben behandeld. Bovendien is het CAK afhankelijk van allerlei andere instanties die de gegevens moeten aanleveren.
De tegemoetkomingsregeling heeft inmiddels wel de steun gekregen van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Nu moet het voorstel nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. De CG-Raad heeft een beroep gedaan op de Eerste Kamer om de invoering nog een jaar uit te stellen en de belastingaftrek mogelijkheden nog even in stand te houden.
Dat voorkomt een administratieve chaos en geeft ook ruimte om de mensen goed te informeren over de nieuwe regeling. Ook vindt de CG-Raad dat er een eenvoudige rekenmodule op internet moet komen waardoor mensen zelf kunnen uitrekenen of ze in aanmerking komen voor de toeslag. Dan weten ze of het zin heeft om te gaan klagen wanneer ze onverhoopt de toeslag niet ontvangen.