Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Honderd miljoen euro aan zorgtoeslag blijft liggen

24-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1176 keer bekeken
  •  
zorg
Nog steeds worden zorgtoeslagen door veel mensen niet aangevraagd. Er blijft daardoor honderd miljoen euro liggen, meldt vergelijkingsplatform Independer. Uit een enquête blijkt dat één op de drie mensen niet weten dat ze recht hebben op toeslag vanwege hun inkomen.

Volgens Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud universiteit, denkt dat het bedrag flink hoger ligt. Hoewel het lastig materie is omdat niet alle cijfers openbaar zijn, zegt Knoben, is honderd miljoen euro een "erg voorzichtige schatting".

Recht

Soms weten mensen niet dat de zorgtoeslag bestaat of denken ze onterecht dat ze daarvoor niet in aanmerking  komen, laat Miriam Prins van Independer weten. Eerder bleek uit Kamervragen dat tien procent van de mensen geen zorgtoeslag aanvraagt, terwijl ze daar wel recht op hebben. Uit de enquête van Independer komt naar voren dat 46 procent van de respondenten met toeslagpartner denkt geen recht te hebben op de zorgtoeslag, maar hebben ze dat volgens het inkomen wel. Het percentage bij mensen zonder toeslagpartner ligt op 34 procent.

Inkomensgrens

Er wordt gekeken naar de inkomensgrens om te bepalen wie recht heeft op zorgtoeslag. De inkomensgrens voor alleenstaanden voor 2020 ligt op 30.481 euro per jaar en voor stelletjes is dat 38.945 euro. De toeslag varieert van een paar honderd euro tot ruim duizend euro per jaar.

Verder blijkt uit de enquête dat dertig procent sceptisch is geworden door de toeslagenaffaire. De respondenten geven aan huiverig te zijn omdat het bedrag een voorschot is. “Als je een zorgtoeslag aanvraagt dan moet je die wel zelf stopzetten als je meer gaat verdienen. Anders moet je het bedrag  terugbetalen. Veel mensen vinden dit toch een risico”, zegt Prins.

Het aanvragen van zorgtoeslag kan tot 1 september 2021. Je kunt op deze pagina van de Belastingdienst controleren of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.
Bron: Independer

Meer over:

zorgtoeslag, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!