Volgens Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud universiteit, denkt dat het bedrag flink hoger ligt. Hoewel het lastig materie is omdat niet alle cijfers openbaar zijn, zegt Knoben, is honderd miljoen euro een "erg voorzichtige schatting".
Soms weten mensen niet dat de zorgtoeslag bestaat of denken ze onterecht dat ze daarvoor niet in aanmerking komen, laat Miriam Prins van Independer weten. Eerder bleek uit Kamervragen dat tien procent van de mensen geen zorgtoeslag aanvraagt, terwijl ze daar wel recht op hebben. Uit de enquête van Independer komt naar voren dat 46 procent van de respondenten met toeslagpartner denkt geen recht te hebben op de zorgtoeslag, maar hebben ze dat volgens het inkomen wel. Het percentage bij mensen zonder toeslagpartner ligt op 34 procent.
Er wordt gekeken naar de inkomensgrens om te bepalen wie recht heeft op zorgtoeslag. De inkomensgrens voor alleenstaanden voor 2020 ligt op 30.481 euro per jaar en voor stelletjes is dat 38.945 euro. De toeslag varieert van een paar honderd euro tot ruim duizend euro per jaar.
Verder blijkt uit de enquête dat dertig procent sceptisch is geworden door de toeslagenaffaire. De respondenten geven aan huiverig te zijn omdat het bedrag een voorschot is. “Als je een zorgtoeslag aanvraagt dan moet je die wel zelf stopzetten als je meer gaat verdienen. Anders moet je het bedrag terugbetalen. Veel mensen vinden dit toch een risico”, zegt Prins.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!