Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hondenbelasting afschaffen? Kamer wil eerst nog onderzoek

15-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1372 keer bekeken
  •  
pug hond huisdier 930 520
De heffing van hondenbelasting door gemeenten blijft voorlopig nog. In een motie vroegen de partijen Groep-Van Haga, Partij voor de Dieren, PVV en SP om de belasting uit de wet te halen. Maar een kamermeerderheid stemde hier tegen.
Wel vraagt de Tweede Kamer het kabinet om met de gemeenten te onderzoeken of de hondenbelasting kan worden afgeschaft en wat de financiële gevolgen daarvan zouden zijn. Mogelijk kan deze belasting op het bezit van een hond na een overgangstermijn alsnog verdwijnen. Een VVD-motie hiertoe kreeg wel ruime steun.

Debat na burgerinitiatief

Het debat over de hondenbelasting werd onlangs gehouden naar aanleiding van een burgerinitiatief, dat door 60.000 mensen werd ondertekend. De voorstanders van de afschaffing van de hondenbelasting wezen erop dat veel gemeenten deze belasting al niet meer innen.

Gemeenten die dat wel doen, voegen het geld vaak toe aan de algemene middelen. Dat is in hun ogen een oneigenlijk gebruik van deze belasting. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Gary Yanover
Gary Yanover18 okt. 2021 - 17:08

Wat is er nu besloten? 60.000 burgers vragen de Leden van de TK de hondenbelasting af te schaffen. Tijdens het debat op 10 juni 2021 heeft het initiatiefnemer duidelijk aangegeven waarom de TK hier voor verantwoordelijk is. Een meerderheid is het eens dat de hondenbelasting achterhaald en oneerlijk is. Vervolgens vergelijkt de minister de hondenbelasting met de motorrijtuigenbelasting (onzin!) en de kamer krijgt slappe knieën. Er wordt over de hondenbezitters gesproken maar niet met de hondenbezitters. Vervolgens wordt dit vraagstuk gekoppeld aan de herziening van de gemeentelijk belastingstelsel waarover jaren gesproken is maar niks gebeurd. Dit is politiek Nederland anno 2021.

Gary Yanover
Gary Yanover15 okt. 2021 - 16:49

Schande wat het kabinet nu heeft besloten! Van een Minister die de hondenbelasting met de motorrijtuigen vergelijkt kan de burger niks verwachten. De Tweede kamer leden moeten hier iets ondernemen of hebben zij ook schijt aan het burgerinitiatief?

R4social
R4social12 okt. 2021 - 13:51

Uitgesteld naar het volgende kabinet en de kamer wil het nader onderzoeken. Volgens mij omdat gemeenten anders met een te groot financieel gat zitten. En dat is nu precies het punt. Nederlandse hondenbezitters worden ongelijk behandeld en gebruikt voor de portemonnee van de gemeente. We hebben toch ook gelukkig geen kattenbelasting of straat-afvalbelasting? Slappe hap!

ACTIE TEGEN DE HONDENBELASTING
ACTIE TEGEN DE HONDENBELASTING15 jun. 2021 - 18:43

Als initiatiefnemer van het burgeriniatief vind ik het jammer dat de Kamer van mening is dat de hondenbelasting niet meer van deze tijd is maar daarna plotseling politiek doof wordt en politiek onwil toonde. Het onderzoek is puur tijd rekken zodat men niet meteen tot actie over moet gaan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!