Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
'Honden gaan voor het raw food dieet'
17-11-2014
•
leestijd 2 minuten
•
242 keer bekeken
•
Een hond wordt vaak beschouwd als een volwaardig gezinslid. Vijftig procent van de baasjes voert gesprekken met zijn huisdier. Bij veertig procent van de hondeneigenaren slaapt het dier op bed. Nu willen wij zelf graag gezond en puur voedsel eten. Waarom zouden we dat dan niet voor onze hond willen?
Etiket op de verpakking
Hoe puur en gezond zijn de hondenbrokken uit de supermarkt nou eigenlijk? Als je het etiket leest zie je dat er kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen zijn toegevoegd aan de brokken. Volgens Esther Plantinga, onderzoeker op het gebied van voeding van gezelschapsdieren, zijn de kleurstoffen toegevoegd zodat de brokken verschillende kleuren krijgen. Zo denk je als consument dat de groene brokken groentes bevatten en de bruine brokken rundvlees. Alle brokken bevatten echter precies hetzelfde. Bovendien merkt de hond niks van de kleurverschillen dus zijn die kleurstoffen niet wat overbodig?
Reactie Biofood
In het onderwerp wijst hondeneigenaar Lizzy naar een verpakking waar de zin staat: "Conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen en oxydanten". De fabrikant van de verpakking die wordt getoond laat weten dat de geur- en smaakstof die gebruikt worden natuurlijke toevoegingen en grondstoffen bevatten. "Een puur 100% natuurlijk plantaardige zoetstof en verder dierlijke vetten zoals kip- en schaapsvet en kruiden zoals bieslook, knoflook en daslook."
Hondenbrokken ongezond?
Er doen zich een hoop onwaarheden voor over honden brokken. Zo zouden hondenbrokken kanker en andere ziektes opwekken. "Dat is niet zo", zegt Plantinga, "want als hondenbrokjes schadelijk zouden zijn, waarom worden honden dan nog steeds drie keer zo oud als in de natuur?"
'Rijk aan rundvlees'
Feit blijft wel: hoe meer vlees de brokken bevatten, hoe blijer je hond is. Honden zijn tenslotte echte vleeseters. Op de hondenbrokkenverpakking lees je aantrekkelijke claims als 'Rijk aan rundvlees'. Hoe rijk is rijk? Staat er op de verpakking 'Rijk aan rundvlees' dan bevatten de brokjes minimaal 14% rundvlees. Zie je op de verpakking 'Met vers vlees', dan hoeft dat wettelijk gezien maar 4% vers te zijn.
Geen brokken, maar rauw voedsel
Steeds meer baasjes laten de brokken in de supermarkt links liggen. Zelf eten ze toch ook geen soep uit een zakje of groente uit blik? De markt speelt hierop in, er is steeds meer biologisch hondenvoedsel en zelfs veganistische brokjes te koop. Wat nu de nieuwste trend is, is rauw hondenvoer. De eendennekken, geitenkoppen en kiporganen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Vooral het BARF (Bones and Raw Food)-dieet is in opkomst.
BARF-er worden?
Het BARF dieet bestaat uit samengestelde voeding van vleesbotten, orgaanvlees en rauwe groentes. In bovenstaand filmpje zie je een voorbeeld van een enthousiaste 'barfer'. Als je na het zien van het item enthousiast bent geworden en zelf wilt barfen, kijk dan op
deze website
voor tips en tricks. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor je hond niet van de ene op de andere dag over te gaan op dit dieet: zo'n plotselinge verandering kan de spijsvertering van je hond niet aan. Andere risico's van rauw vlees zijn salmonella in de ontlasting of bot in de maag.