Hollandse nieuwe glijdt er goed in dit jaar
10-06-2009
• leestijd 2 minuten
Hij glijdt er goed in dit jaar: de Hollandse nieuwe. Met een hoog vetpercentage van boven de 20 procent en met betrekkelijk weinig kleine exemplaren is hij een lust voor de echte liefhebber.,,Hij is weer heerlijk. Eigenlijk lekkerder dan vorig jaar'', aldus een haringeter in Rijswijk.
Het eerste vaatje Hollandse nieuwe werd dinsdag geveild op de Scheveningse visafslag. Het bracht 66.000 euro op, per visje een bedrag van 1650 euro. Een aantal jonge ondernemers uit Harderwijk wist de hand er op te leggen. De opbrengst gaat naar de Stichting Kinderpostzegels.
Volgens directeur Mariëtte Lutgerink van het Nederlands Visbureau zou het hoge vetpercentage wel eens kunnen komen, omdat het haringseizoen dit jaar later van start is gegaan. Het ruime formaat wordt toegeschreven aan het mooie weer, wat zorgt voor veel plankton en dus veel voedsel voor de haring.
Traditioneel is de dag van de veiling het startschot voor de verkoop. Officiële verkoopcijfers zijn er na de eerste dag nog niet, maar viswinkels en -kramen hadden dinsdag veel klandizie. In Vishandel Koning in Rijswijk was een voortdurende aanloop van liefhebbers die de haring wilden proeven. De vishandel won de afgelopen vijf jaar de AD haringtest twee keer en werd twee keer tweede. Volgens eigenaar Kees Koning is de vis dit jaar heel goed.
Vishandel Ton Punt op de Reeweg in Dordrecht was dinsdagochtend te klein voor alle klanten die de Hollandse nieuwe wilden proeven. Er stonden zelfs mensen buiten te wachten op de zilte lekkernij. Ook deze vishandel was al eens winnaar van de AD-haringtest.
Vis wordt over het algemeen meer gegeten door ouderen. Haring wordt het meest gegeten door 50-plussers, aldus het Visbureau. Kinderen lijken geen groot liefhebber van haring. Volgens Lutgerink zijn niet de kinderen zelf, maar juist de ouders daar de aanstichters van. Ze ervoer dat onlangs op een beurs: ,,We presenteerden daar kleine stukjes en dan zeiden ouders vaak dat hun kind niet hoefde. Terwijl juist bleek dat als die kinderen een stukje kregen, ze de zilte smaak ervan juist erg lekker vonden.''
Volgens het Visbureau, pleitbezorger van het eten van vis, mogen we allemaal best wat vaker vis eten. ,,Per persoon per jaar eten Nederlanders 60 kilo vlees tegen 3,4 kilo vis. Terwijl we al 33 kilo aan snacks opeten'', aldus Lutgerink.
Dit jaar voldoet vrijwel alle Hollandse nieuwe aan het MSC-keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Toch mag dit jaar minder Noordzeeharing worden gevangen. Het vangstquotum is vastgesteld op 171 miljoen kilo. Dat komt doordat er te weinig jonge haringen bijkomen. Critici zeggen dat de zee wordt leeggevist. De precieze oorzaken zijn echter niet bekend.
Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot Hollandse nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen. Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland gegeten, de Duitsers zijn goed voor jaarlijks 100 miljoen haringen. De Belgen zijn goed voor vijftien miljoen haringen uit Nederland.
Bron: ANP