Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hogere wegenbelasting voor oude diesels per 1 januari

26 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
auto diesel wegenbelasting 1127
Eigenaren van een oudere dieselauto betalen vanaf 1 januari 2020 een toeslag van 15 procent op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Voor een gemiddelde auto die op diesel rijdt (tussen de 1350 en 1450 kilo) kost dat 225 euro per jaar extra.
De overheid wil het bezit en het gebruik van vervuilende auto’s minder aantrekkelijk maken. Oudere dieselauto’s stoten meer van het vervuilende fijnstof uit. De uitstoot is schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid van mensen. Veel fijnstof wordt uitgestoten in het verkeer, vooral door oudere dieselauto’s. Van deze exemplaren rijden er nog zo'n 8.500 rond in Nederland.

'Roettax' voor auto's zonder filter en hoge uitstoot

De 15 procent toeslag, ook bekend als de ‘roettax’, geldt voor dieselauto’s en -bestelwagens die geen fabrieksroetfilter hebben én fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) houdt in het kentekenregister gegevens bij over fijnstofuitstoot van auto's. De Belastingdienst gaat uit van deze gegevens.
Meer weten over het veelbesproken stikstof? Lees: (Stik)stof tot nadenken

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!