Kassa

Hogere verzekeringspremie door verhuizing: hoe zit dat?

29-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3079 keer bekeken
  •  
rekenmachine geld verzekering

Ga je verhuizen of ben je net verhuisd? Dan kan het zomaar zijn dat je verzekeraar je meedeelt dat je meer moet betalen op je nieuwe adres. Mag een verzekeraar een premie zomaar verhogen? Bij een aantal verzekeringspremies is dat het geval. We leggen je er hier alles over uit, zodat jij niet meer of minder betaalt dan nodig is.

Onlangs ontvingen we een mail van Karin. Zij was 700 meter verhuisd binnen dezelfde stad en daardoor 135 euro meer kwijt aan haar autoverzekering. Ze vroeg zich af of dit zomaar kon. In de nieuwe wijk van Karin staan veel sociale huurwoningen, maar ze woont zelf in een koopwoning. Hiervoor woonde ze ook al in een koopwoning en de auto blijft hetzelfde. Kan een verzekeraar dan de premie van bijvoorbeeld een autoverzekering zomaar wijzigen?

Wijziging van verzekeringspremie door verhuizing

De hoogte van een aantal verzekeringspremies, zoals de premie van je auto-, brommer- of motorverzekering, is afhankelijk van waar je woont. Dit geldt ook voor de inboedel- en opstalverzekering. Als je je adres wijzigt, betekent dit dan ook dat je premie ook wijzigt.

Woonverzekering afhankelijk van woonsituatie

Dat de premie van haar inboedel- en opstalverzekering wijzigde, vindt Karin echter niet zo gek. Ze ging immers in een nieuw groter, duurder en vrijstaand huis wonen. Bij de verhuizing sluit je dan je woonverzekering af op een ‘nieuw product’ en spelen allerlei randzaken – naast het woonadres – mee in de hoogte van de premie.

Autopremie 135 euro per jaar duurder

Bij de auto verzeker je echter geen nieuw product. De auto was immers voor de verhuizing al in het bezit van Karin. Het product van de verzekering verandert daardoor niet, alleen de plaats waar de auto gestald staat. Dit zorgde er in haar geval voor dat haar verzekering de premie verhoogde met 135 euro per jaar. Naar aanleiding hiervan besloot Karin over te stappen naar een andere verzekeraar, waardoor ze weer op het oude bedrag uitkwam.

Karin is niet de enige die schrikt van de premiewijziging op haar autoverzekering. M. GROENEVELT vraagt zich op ons forum Vraag & Beantwoord ook af waarom het mogelijk is een premie met 347 procent te verhogen bij een adreswijziging. Je vindt de vraag hier.

Premie afhankelijk van adres

Waarom is dat zo? Verzekeraars mogen zelf hun premies bepalen. Bij het opstellen van de premie kijken verzekeraars namelijk naar de kans op schade en diefstal op een bepaald adres. Bij een autoverzekering wordt gekeken naar statistieken, zoals de gemiddelde schadekans en geclaimde schadebedragen in de grote steden en andere regio’s.

Zo is de ene wijk veiliger dan de andere en wijzen de cijfers uit dat er in een bepaalde wijk vaker of minder vaak schade wordt vermeld. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van jouw premie. 

Verhuizing doorgeven aan verzekeraar

Net als de autoverzekering, zijn ook de inboedel- en opstalverzekering gekoppeld aan je woonadres. Daarom is het belangrijk dat jouw verzekeraar(s) op de hoogte is of zijn van je nieuwe adres. Bij de verhuizing wordt de premie namelijk opnieuw berekend, zoals al eerder is uitgelegd. Dit is bij veel mensen echter onbekend. Ook Karin was hier niet van op de hoogte.

Geef daarom je nieuwe adres op tijd door en controleer of de dekking nog klopt in je nieuwe woonsituatie. Je kunt dit vaak doorgeven via de website, per e-mail of brief of door te bellen. Het is slim om dit binnen een maand te doen, omdat je vaak per maand premie betaalt. In de polisvoorwaarden vind je terug binnen welk termijn je dit precies hoort te doen.

De inboedelverzekering hoort in te gaan vanaf het moment dat het nieuwe woonadres op jouw naam komt te staan.

Adreswijziging doorgeven bij zorgverzekering niet nodig

Bij de zorgverzekering hoef je de adreswijziging niet door te geven. Hiervoor wordt de adreswijziging via de gemeente wel automatisch door de verzekeraar meegenomen.

Bron: Business Insider, Consumentenbond, Verbond van Verzekeraars

Heb jij  een vraag over verzekeringskwesties? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Dik Trom
Dik Trom1 nov. 2021 - 8:59

Wat ook nog invloed kan hebben op de hoogte van de verzekeringspremie zijn deur- en raam sloten met het SGK keurmerk met drie sterren.

1 Reactie
Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum1 nov. 2021 - 11:39

De vraag was een Auto Polis die duurder werd, daar is geen SGK voor.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!