Kassa

'Hogere thuiskopieheffing sluit niet aan bij mediagebruik'

19-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
481 keer bekeken
  •  
videobellen telefoon smartphone 1127
De thuiskopieheffing die betaalt moet worden bovenop de aankoopprijs van smartphones en laptops, sluit niet meer aan bij het huidige mediagebruik. Dat zegt Lotte de Bruijn van branchevereniging NLdigital, die producenten en importeurs van consumentenelektronica vertegenwoordigt. De noodzaak voor het maken van een kopie van een album bestaat minder, doordat veel gebruikers een streaming abonnement hebben. Daardoor maken consumenten minder vaak illegale kopieën van muziek, aldus De Bruijn.
Vanaf 1 januari gaat de thuiskopieheffing op een smartphone omhoog naar 7,30. Nu betaalt de consument nog 4,70. Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) heeft de nieuwe thuiskopievergoeding onlangs vastgesteld voor de komende drie jaar, per 1-1-2021. SONT claimt in tegenstelling tot NLdigital dat het aantal kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken de afgelopen jaren is gestegen.

'Offline kopie hoort bij abonnement'

"Het argument is dat er meer kopieën op smartphones staan", zegt De Bruijn. Zij vindt het offline beschikbaar maken van muziek van een streamingsdienst niet hetzelfde als het maken van een ouderwetse kopie. "Dat is onderdeel van je contract met de aanbieder, zodat je je favoriete muziek ook kunt luisteren als je even geen bereik hebt. Het verdwijnt zodra je abonnement stopt en bovendien betaal je extra voor deze functionaliteit", aldus De Bruijn.
NLdigital vraagt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) de nieuw ingestelde tarieven te evalueren en te herzien voor de besluitvorming over de periode vanaf 2024. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz19 okt. 2020 - 20:42

Wat je moet doen als je een brief krijgt van Brein is gewoon de thuiskopie heffing terugeisen+ Rente over de jaren dat je het opslag medium hebt. Zij willen dat jij betaald voor het bekijken van films "uit een door hun gedefinieede illigale bron" Dan zou jij als koper toch ook het recht moeten hebben om de thuiskopie heffing terug te eisen. Als je dan een oude 15mb HDD hebt met aankoop bon die 6000+ Gulden heeft gekost, samen met rente en inflatie correctie wordt dat een zeer leuk zakcentje wat je terug mag eisen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!