Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hogere rente koelt huizenmarkt verder af

20-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2501 keer bekeken
  •  
hypotheek huurwoning koopwoning huis 1127

De daling van de huizenprijzen is in het eerste kwartaal van dit jaar al ingezet met 2,1 procent volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De eerste signalen dat de markt verder gaat afkoelen zijn er inmiddels ook.

Het aanbod bestaande woningen is sinds januari met 67 procent toegenomen, terwijl het aantal verkopen achterblijft, zo blijkt uit cijfers van huizenplatform Funda. De betaalbaarheid staat dankzij de gestegen prijzen en hogere rente onder druk, meldt het AD.

Dalingen alom

Al vijf maanden op rij ziet Makelaarsland, een van de grootste makelaarskantoren van Nederland, het aantal bezichtigingen dalen. In de periode april-juni vorig jaar waren er gemiddeld nog 13,1 bezichtigingen per woning. De afgelopen maanden waren dat er 7,8. In plaats van zes biedingen per woning vorig jaar, zijn dat er nu 4,6 gemiddeld.

Er wordt ook minder overboden, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar juni gebeurde dat bij 88,3 procent van de verkochte huizen (een record) en deze maand bij 70,9 procent. Bijna een op de drie huizen wordt momenteel bij Makelaarsland op of onder de vraagprijs verkocht. En áls er al wordt overboden, dan is dat met een minder groot verschil ten opzichte van de vraagprijs, stelt het kantoor, dat duizenden huizen per jaar verkoopt.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!