Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hogere prijzen stuwen omzet Douwe Egberts

28-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koffie-bonen2_02.jpg
D.E Master Blenders (DEMB) heeft afgelopen boekjaar dankzij prijsstijgingen een hogere omzet geboekt dan een jaar eerder. Dat maakte het onlangs verzelfstandigde koffie- en theebedrijf dinsdag bekend.
DEMB boekte afgelopen jaar een omzet van 2,7 miljard euro. Dat was circa 10 procent meer dan een jaar eerder. De stijging kwam vooral door hogere prijzen. In totaal verkocht het bedrijf 5 procent minder koffie en thee dan een jaar eerder.
De winst daalde mede door kosten die werden gemaakt voor de afsplitsing van moederbedrijf Sara Lee tot 118 miljoen euro, tegen 267 miljoen euro een jaar eerder. Een grote fraude in de boekhouding bij het Braziliaanse onderdeel van DEMB, die eerder deze maand werd gemeld, drukte de winst met 3 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dat de misstanden in het komende boekjaar geen negatieve gevolgen meer hebben op de winst.
DEMB verwacht in de komende 12 maanden een omzetgroei van 3 tot 5 procent te boeken. Die voorspelling loopt daarmee korter dan het nieuwe boekjaar, dat loopt van 1 juli dit jaar tot en met december 2013. Daarna laat het bedrijf het boekjaar gelijk lopen met het kalenderjaar.
Het bedrijf zag de omzet afgelopen jaar in West-Europa met bijna 12 procent stijgen tot 1,3 miljard euro. In de rest van de wereld klommen de opbrengsten met 15,5 procent tot 757 miljoen euro.
Bestuursvoorzitter Michiel Herkemij sprak van een ,,opwaartse trend'' op de Nederlandse thuismarkt. Het bedrijf probeert zijn marktleiderschap hier uit te breiden door zijn totale aanbod van filterkoffie tot Senseo-pads en -machines te vernieuwen. ,,De innovatiepijplijn is goed gevuld'', stelde hij. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!