Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Hogere premies voor levensverzekeringen van chronisch zieken
18-09-2008
•
leestijd 4 minuten
•
484 keer bekeken
•
Mensen met een chronische ziekte, bijvoorbeeld reuma, ziekte van Crohn, diabetes of medisch verleden (bijvoorbeeld kanker) moeten vaak een veel hogere premie betalen voor een levensverzekering dan “gezonde” mensen. Of ze kunnen in het geheel geen verzekering afsluiten.
Voorbeeld
Een meneer is 52 en heeft sinds zijn 9e jaar diabetes type 1. Hij heeft onlangs een aanvraag voor een levensverzekering ingediend, maar werd afgewezen vanwege het feit dat hij diabetespatiënt is.
En dat vindt hij volledig onterecht. Als de verzekeraar namelijk de moeite had genomen zich te verdiepen in zijn dossier (hij had ook toestemming gegeven om informatie bij zijn internist op te vragen) dan was duidelijk geworden dat meneer kerngezond is. Hij is goed “ingesteld”, hij heeft geen diabetescomplicaties en bezoekt trouw 2 x per jaar zijn internist.
Dit verhaal illustreert de handelwijze van verzekeringsmaatschappijen. Mensen worden niet individueel bekeken, maar de beoordeling vindt plaats aan de hand van statistieken. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van statistieken die niet up-to-date zijn of niet zijn gericht op de Nederlandse situatie.
Ad Poppelaars is directeur van de Chronisch Zieken en
Gehandicapten Raad Nederland
. Dat is de overkoepelende club van zo’n 150 patiëntenverenigingen. Hij stelt dat het grootste deel van mensen met een chronische ziekte weinig tot geen gezondheidsklachten heeft en dat een chronische ziekte lang niet altijd levensbedreigend is. Daarnaast gaan mensen met een chronische ziekte vaak zelfs veel beter om met hun gezondheid.
Gewone premie wel mogelijk
Er is één verzekeraar die wel specifiek aandacht heeft voor deze problematiek. Bij Interpolis kunnen mensen met diabetes en de ziekte van Crohn vaak een levensverzekering afsluiten tegen een normale premie. Interpolis maakt bij de risico-inschatting namelijk niet alleen gebruik van de (internationale) statistieken maar analyseert ook zijn eigen klant gegevens bij het bepalen van de overlijdensrisico’s. En wat blijkt? Interpolis lijdt geen verlies op deze groep mensen. Dus een reële risico-inschatting kan wel.
Het Verbond van Verzekeraars
meldde Kassa dat de sector al sinds 1997 in overleg is met o.a. de artsenorganisatie en de CG-Raad over het wegnemen van knelpunten. De politiek heeft van deze kwestie tot nu toe ook steeds gezegd dat de partijen dit door middel van zelfregulering moeten oplossen. Maar het voorbeeld van Interpolis heeft nog steeds geen navolging gehad. Er zit geen schot in de zaak.
Uitbreiding van de Wet gelijke behandeling
Poppelaars van de CG-Raad heeft ook geen vertrouwen meer in zelfregulering. Hij pleit daarom voor wettelijke maatregelen en wel in uitbreiding van de Wet gelijke behandeling op grond van chronisch zieken en gehandicapten. Als verzekeringen namelijk ook onder de reikwijdte van deze wet vallen, kunnen mensen naar de rechter zodra ze met een onterechte premieopslag of afwijzing worden geconfronteerd. Daarmee geef je mensen een rechtsmiddel, en ben je niet meer afhankelijk van de “goodwill” van verzekeraars
Pieter Omtzigt
is kamerlid voor het CDA. Ook hij erkent dat de zelfregulering niet werkt. Daarom wil hij over deze kwestie kamervragen stellen aan Jet Bussemaker, staatssecretaris van VWS.
Kassa blijft dit onderwerp nauwlettend volgen. En wij willen graag uw ervaringen horen met levensverzekeringen én (particuliere) arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Want daar speelt hetzelfde probleem. Als u in het afgelopen jaar dus denkt onterecht behandeld te zijn vanwege een chronische ziekte of aandoening, dan kunt u dat melden via
bijgaand formulier
.
Nog wat tips:
• Verzamel informatie over hypotheken en levensverzekeringen op het moment dat u overweegt een woning te gaan kopen. Wacht in ieder geval niet tot het moment dat u uw droomhuis heeft gezien, want dan staat u vaak onder tijdsdruk en hoort u pas op een (te) laat moment dat u een hogere premie moet betalen of wordt afgewezen.
Ook kunt u kiezen voor een hypotheek zonder levensverzekering. En besef wel dat u zich niet hoeft te verzekeren bij de partij waar u de hypotheek afsluit.
• Neem contact op met een patiëntenvereniging, bijvoorbeeld
www.dvn.nl
en
www.crohn-colitis.nl
. zij kennen de problematiek en kunnen u wellicht helpen met het vinden van een verzekering of een deskundige tussenpersoon.
• Kijk op de website
www.weldergroep.nl
. Welder is een landelijk, onafhankelijk kenniscentrum dat zich bezighoudt met werk, uitkeringen en verzekeringen in relatie tot gezondheid en handicap.
U kunt ook de Informatie advieslijn Vraag Welder tel. 0900-4800300 bellen.
• Vraag zelf eerst de uitslag van medische keuring en voorkom evt. dat dit wordt doorgestuurd; dan komt het niet in je dossier.
• Als u wordt geconfronteerd met een hogere premie dan een gezond persoon of wanneer u wordt afgewezen, dan kunt u een herkeuring aanvragen bij de verzekeraar.
• U heeft het recht als eerste te weten welk advies de medisch adviseur geeft aan de verzekeraar. U moet dat wel schriftelijk aangeven. En mocht de adviseur in het advies aangeven dat u een hoger risico loopt, dan kunt u zich terugtrekken uit de procedure.
U heeft dan namelijk geen verzekering afgesloten. En dan hoeft u bij een nieuwe aanvraag van een levensverzekering bij een ander verzekeraar niet op te geven dat u ooit onder afwijkende voorwaarden bent geaccepteerd of afgewezen. Formeel bent u namelijk niet geweigerd.