Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hogere pensioenuitkering mogelijk vanaf 1 juli

30-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
917 keer bekeken
  •  
pensioenen 1127

Pensioenfondsen die er goed voor staan, kunnen per 1 juli de pensioenuitkeringen verhogen. Dat kan zelfs met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar.

Het kabinet stelt wel als eis dat de pensioenfondsen voor iedere euro aan toekomstige pensioenverplichtingen, minstens 1,05 euro in kas hebben (een dekkingsgraad van 105 procent). Nu ligt die grens op 1,10 euro. Niet alle fondsen staan er goed genoeg voor om tot zogeheten indexatie over te gaan vanaf juli.

FNV blij met vooruitzicht

Tuur Elzinga (FNV) is in elk geval blij dat sommige gepensioneerden mogelijk compensatie krijgen voor de hoog opgelopen prijzen van met name energie. "Dat lijkt mij in deze tijd echt geen overbodige luxe."

Motie Van Dijk (PvdA) aan de basis

De verhoging is mogelijk , nadat er een motie van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is aangenomen. Hij wilde dat het kabinet de regels voor indexatie zou versoepelen, vooruitlopend op de pensioenwet die dat vanaf 2023 permanent moet gaan regelen. Die wet zou eigenlijk dit jaar al ingaan, maar liep een jaar vertraging op.

De nieuwe pensioenwet moet ervoor zorgen dat de pensioenen meer gaan meebewegen met de economie. Meevallers kunnen dan eerder worden gebruikt om de uitkeringen te laten meestijgen met het gemiddelde prijsniveau. De afgelopen jaren was daar nauwelijks ruimte voor en zagen veel deelnemers hun pensioen stagneren. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Cam Millo
Cam Millo3 apr. 2022 - 9:11

Over het algemeen zitten de pensioenfondsen dik boven die 105%. Dus een indexatie zou geen probleem moeten zijn. Of ze het ook doen of met een andere smoes komen om het niet te doen moeten we maar afwachten: https://exelerating.com/nl/insights/overzicht-dekkingsgraad-pensioenfondsen/ In de OESO staat Nederland op de derde plek met een vermogen van 2060 miljard dollar

JannieBoe
JannieBoe31 mrt. 2022 - 9:59

Goed nieuws met dank aan Gijs van Dijk van de PVDA. Nu maar hopen dat de dekkingsgraad voldoende is om dit uit te voeren.

Donuts
Donuts31 mrt. 2022 - 7:47

Nou, dat is mooi, kunnen de toeslagen omlaag.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!