Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hogere pensioenpremies door ingreep DNB

13-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De_Nederlandsche_Bank_04.jpg
De pensioenfondsen in Nederland komen er financieel een stuk slechter voor te staan omdat De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag een deel van de rekenrente heeft aangepast. Hierdoor kunnen veel mensen te maken krijgen met een hogere pensioenpremie, waarschuwde de toezichthouder.
Lage rentestand
De ingreep is nodig vanwege de lage rentestand in Europa. De rente waar pensioenfondsen mee rekenen, begon te ver af te wijken van de 'echte' rente.
De Pensioenfederatie reageerde ,,zwaar teleurgesteld'' op het besluit van DNB. Vooral bij fondsen met veel jonge deelnemers kan het effect van de maatregel groot zijn, aldus de brancheorganisatie. Vakbond FNV is boos dat pensioendeelnemers de gevolgen gaan merken in hun portemonnee.
Volgens DNB stijgt de kostendekkende pensioenpremie door de nieuwe rekenmethode gemiddeld met 4 tot 5 procent. In hoeverre fondsen dit zullen moeten doorrekenen in hun feitelijke premie, hangt af van de keuzes die ze maken. Dat blijkt pas later dit jaar.
Naar verwachting leidt de bijstelling er niet toe dat fondsen daardoor opeens aanvullende kortingen moeten gaan doorvoeren.
Toekomstige verplichtingen
Fondsen gebruiken de rekenrente om de waarde van hun toekomstige verplichtingen te berekenen. De verandering betreft de zogeheten ‘ultimate forward rate’ (UFR). Deze stond vast op 4,2 procent, maar moet voortaan worden berekend op basis van marktverwachtingen uit de afgelopen tien jaar.
Dekkingsgraad
De UFR zakt hierdoor met ingang van woensdag naar 3,3 procent. DNB schat dat de dekkingsgraad van de fondsen als gevolg hiervan gemiddeld met circa 3 procentpunt omlaag gaat. Komende jaren loopt de dekkingsgraad mogelijk verder terug, als de rekenrente nog verder daalt. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen.
Voorstellen
De ingreep van DNB komt voort uit een eerder advies van de commissie UFR, die onderzoek deed in opdracht van de staatssecretaris van Sociale Zaken. De commissie kwam met een aantal voorstellen om pensioenfondsen beter te beschermen tegen schokken op de financiële markten.
Eigenlijk zou de berekeningsmethode van de UFR begin dit jaar al worden aangepast. Maar er werd besloten om te wachten op de vaststelling van de nieuwe Europese regels voor verzekeraars. Zo kon worden onderzocht of er nog aanleiding was om de rekenmethode hierop aan te passen. Daar bleek uiteindelijk geen reden toe. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!