Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hogere pensioenen mogelijk dankzij soepelere regels

11-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
nabestaandenpensioen geld sparen 1127

Pensioenen mogen volgend jaar weer meestijgen met de prijsstijging. Een voorstel van de PvdA hierover krijgt genoeg steun in de Tweede Kamer. Ook het kabinet wil eraan meewerken.

Een aantal fondsen kan volgend jaar de pensioenen verhogen. Er zijn wel regels aan verbonden. Pensioenfondsen met minstens 1 euro en 5 cent in kas voor elke euro verschuldigd pensioen, mogen de pensioenen laten meegroeien, mits zij zich al verbinden aan het nieuwe pensioenstelsel.

PvdA: Lang gewacht op indexatie

"Deelnemers wachten al meer dan tien jaar op de indexatie van pensioenen", zei PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk in een debat in de Tweede Kamer. Eigenlijk zou de nieuwe pensioenwet al vanaf 1 januari van dit jaar gaan gelden, maar in het voorjaar kondigde het kabinet aan dat de wet een jaar is vertraagd. Om ervoor te zorgen dat deelnemers hiervan niet de dupe zijn, moet de drempel voor fondsen om de pensioenen te laten meegroeien omlaag.

Nu mogen fondsen de pensioenen alleen laten stijgen bij een dekkingsgraad van 110 procent. "De fondsen die de intentie hebben om over te stappen en 105 of hoger staan, móéten de mogelijkheid krijgen om 2022 te gaan indexeren", vindt Van Dijk.

Van de vier grote pensioenfondsen voldoet alleen ABP momenteel aan de minimumdekkingsgraad van 105. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren had eind september een dekkingsgraad van 105,3 procent. Zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PMT en PME komen daar nog niet aan met dekkingsgraden van respectievelijk 102 procent, 102,5 procent en 104,6 procent. Later deze maand geven de fondsen de dekkingsgraden over oktober vrij. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!