Kassa

Hogere óf lagere bekeuring: boetebedrag bepaalde verkeersovertredingen gewijzigd

01-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2913 keer bekeken
  •  
20220301_cjib_boetes

De Rijksoverheid meldt dat de hoogte van de boetes voor een aantal verkeersovertredingen per 1 maart 2022 is gewijzigd. Sommige ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen worden zwaarder bestraft, maar de boetebedragen voor enkele lichtere overtredingen gaan juist omlaag. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Een verkeersboete op de mat is altijd vervelend. Zinkt de moed jou in de schoenen bij het zien van de kenmerkende envelop van het CJIB? Dan is het goed om te weten voor welke verkeersovertredingen je vanaf vandaag veel dieper in de buidel moet tasten.

Deze verkeersovertredingen worden bestraft met hogere boetes

De boete voor het vasthouden en gebruiken van je mobiele telefoon is fors verhoogd. Voortaan betaal je 350 euro als je tijdens het rijden betrapt wordt met je telefoon, waar dat eerst nog 250 euro was. Een stijging van maar liefst veertig procent, waardoor mensen wellicht wel twee keer nadenken voordat ze tijdens het rijden tóch naar hun telefoon grijpen.

Geef je geen voorrang aan een voorrangsvoertuig (zoals een politieauto met zwaailicht en sirene)? Dat wordt voortaan strenger bestraft: ook deze boete gaat van 250 euro naar 350 euro. Maar dat is niet alles: deze overtreding wordt overgeheveld naar het strafrecht, en dat kan dus serieuze consequenties hebben.

Het is verstandig om zo veel mogelijk rechts te rijden op de auto(snel)weg. Dat wordt ook afgedwongen in de vorm van een hogere bekeuring, want ook de boete voor onnodig links rijden is verhoogd. Dit vergrijp wordt vanaf vandaag bestraft met een bekeuring van 220 euro: aanzienlijk meer dan de 150 euro die je voorheen moest aftikken.

En wie een minderjarige vervoert zonder gordel, kan voortaan ook op een prent van 220 euro rekenen. Ook deze boete was eerst 150 euro.

Deze verkeersovertredingen worden bestraft met lagere boetes

Er worden niet alleen maar boetes verhoogd, voor een aantal overtredingen geldt dat de hoogte van de bekeuring juist omlaaggaat. Dat geldt allereerst voor lichte snelheidsovertredingen: het boetebedrag voor snelheidsovertredingen tot de eerste 10 km/u boven de maximumsnelheid wordt in deze gevallen met 15% verlaagd.

Ook wordt er een zogenaamde 'bekeuringsvrije' voet ingevoerd voor de eerste 3 kilometer snelheidsoverschrijding op de 130 km/u wegen. Deze bekeuringsvrije voet was al van kracht op alle andere wegen, de uitzondering voor 130 km/u wegen komt simpelweg te vervallen.

Daarnaast wordt de boete voor het veroorzaken van onnodig geluid stevig verlaagd. Waar je tot vandaag maar liefst 400 euro kwijt was indien je voor dit vergrijp op de bon bent geslingerd, kost dit je voortaan 'slechts' 250 euro.

Ook het voorbijrijden van in- en uitstappende passagiers zonder ze de gelegenheid te geven om in- of uit te stappen wordt voortaan bestraft met een lagere bekeuring: waar dit vergrijp je eerder nog 400 euro kostte, betaal je vanaf vandaag 250 euro.

In de categorie 'asociaal, maar niet per se levensbedreigend' gaat ook de boete voor onterecht parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats omlaag. Voor dit vergrijp mocht je eerst nog 400 euro aftikken, maar dat is vanaf vandaag teruggebracht naar een boetebedrag van 'slechts' 310 euro.

Overzicht van alle boetebedragen

Het huidige, geactualiseerde overzicht van alle boetebedragen is te raadplegen op de website van het Openbaar Ministerie. Goed om te weten: alle genoemde boetebedragen zijn exclusief de negen euro administratiekosten.

Bron: Openbaar Ministerie / Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

endemion
endemion2 mrt. 2022 - 19:52

Bekeuringen zijn niets anders dan afpersing. En het is allemaal gebaseerd op hete lucht, al die zogenaamde verplichtingen etc. "Om te beginnen heeft u nooit enige machtiging tot bestuur gegeven en dus hoeft u de machtiging ook niet op te zeggen. Of herinnert u zich de ondertekening van een machtigingsbrief? Nee toch? Alle wetten (inclusief grondwetten), zijn getekend door het instituut ‘de kroon’, vertegenwoordigd door de koning. In die wet ziet u waar die macht tot het tekenen van wetten op is gebaseerd: op de gratie Gods. Op helemaal niets dus." Martin Vrijland

praat mee
praat mee2 mrt. 2022 - 17:31

Belachelijk die hoge boetes, voor een parkeerplaats die bijna nooit gebruikt wordt. En maak je er gebruik van om even te wachten,dus niet parkeren,wordt je weg gestuurd, terwijl er meerdere invalide parkeerplaatsen vrij zijn.

Jan_Koll
Jan_Koll2 mrt. 2022 - 17:10

Hoewel ik het er mee eens ben dat je zelden of nooit een gezagsdrager ziet als men op gehandicaptenparkeerplaatsen parkeert zonder kaart en dat voor ook mij als (noodzakelijk!!) houder van zo'n kaart erg lastig is omdat ik op een "gewone" parkeerplaats zelden genoeg ruimte heb om mij uit de auto te wringen, bevreemdt de overheid mij weer eens met haar onvoorspelbare en ongecontroleerde gedrag: de boete zou van €400,- naar €310,- gaan laat dat nu wel €10,- lager zijn dan de boete welke voorheen gold: €320,-, uiteraard zonder administratiekosten voor het CJB....

Helen 66
Helen 662 mrt. 2022 - 12:06

belachelijk dat de boete op parkeren op een invalide parkeerplaats lager wordt. Het is asociaal en zou juist zwaarder moeten worden bestraft. Ik zie het regelmatig op de parkeerplaats bij het buurtcentrum. Gaan ze naar de bios of eetzaak en parkeren zonder enige gene op de 2 plaatsen van invaliden, terwijl er best nog plaatsen over zijn en die mensen niets mankeren en vlot kunnen lopen. Als je er wat van zegt, krijg je agressie over je heen. En Politie of Boa's NOOIT in de buurt.

Helen 66
Helen 662 mrt. 2022 - 12:06

belachelijk dat de boete op parkeren op een invalide parkeerplaats lager wordt. Het is asociaal en zou juist zwaarder moeten worden bestraft. Ik zie het regelmatig op de parkeerplaats bij het buurtcentrum. Gaan ze naar de bios of eetzaak en parkeren zonder enige gene op de 2 plaatsen van invaliden, terwijl er best nog plaatsen over zijn en die mensen niets mankeren en vlot kunnen lopen. Als je er wat van zegt, krijg je agressie over je heen. En Politie of Boa's NOOIT in de buurt.

wim koelewijn
wim koelewijn2 mrt. 2022 - 10:22

Mooi...de bekeuringen kunnen wat mij nooit hoog genoeg worden..als je je aan de regels houdt hoef je je ook geen zorgen te maken over het boetebedrag...en nog een extra noot; ik zie erg veel overtredingen..nooit een agent in de buurt..ik bedoel; de pakkans is erg,lees; enorm klein.. velen met mij weten dit ook en nemen de risico's op een bekeuring, éhhhhh, dat kleine beetje risico bedoel ik..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!