Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hogere dosis chemo, grotere kans genezing leukemie

24 sep 2009
  •  
leestijd 1 minuten
3537608.jpg
Leukemiepatiënten in de leeftijd van 60 tot 65 jaar hebben bijna twee keer zoveel kans om te genezen als zij een veel hogere dosis chemotherapie krijgen toegediend. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam donderdag. Ze publiceerden met wetenschappers uit andere landen hierover in The New England Journal of Medicine.
Het onderzoek heeft betrekking op mensen met acute myeloide leukemie; de meest voorkomende vorm van acute leukemie. Het gros van deze bloedkankerpatiënten is ouder dan zestig.
De artsen verhoogden voor hun onderzoek bij achthonderd oudere patiënten de gebruikelijke dosis chemo, waardoor de leukemie veel krachtiger werd teruggedrongen. Het succes is het grootst bij de groep 60- tot 65-jarigen. Bijna driekwart van hen herstelde zienderogen, terwijl dit bij de oude dosis bij slechts de helft van de patiënten gebeurde. Hoewel soms de leukemie terugkeerde, nam de kans op blijvende genezing toe van 23 naar 38 procent.
ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar