Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hogere boetes bij wanpresteren NS en ProRail

01-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
trein_intercity_onweer_08.jpg
De boetes die NS en ProRail krijgen bij wanprestaties, gaan oplopen als ze zich 2 jaar op rij niet houden aan de afspraken. Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft dat maandag aan de Tweede Kamer geschreven.
Nieuwe concessie
De oplopende boetes bij ,,herhaaldelijk slecht presteren'' zijn onderdeel van de nieuwe concessie op het hoofdrailnet de komende 10 jaar. Mansveld had in april al een conceptversie gepubliceerd, waarop belanghebbenden en organisaties konden reageren. Op basis van die reacties heeft ze besloten tot de mogelijkheid van de oplopende boetes.
Boete loopt op tot 1 miljoen
De boete bij een eerste overschrijding van de afspraken ligt voor de Nederlandse Spoorwegen op 500.000 euro. Bij een tweede keer is de boete al 750.000 euro, bij een derde keer is die gestegen naar 1 miljoen euro. De boetes voor NS zijn wel gemaximeerd, op 6,5 miljoen euro per jaar. Dat maximum is dit voorjaar meer dan verdubbeld.
Voor ProRail gelden lagere boetes: 75.000 bij de eerste afwijking, 100.000 voor de tweede keer en 125.000 voor de derde keer. Het jaarmaximum ligt voor ProRail op 2,75 miljoen euro.
Beloning bij goede prestaties
Bij heel goed presteren kan NS een beloning tegemoetzien van Mansveld. Die kan oplopen tot 10 miljoen euro bij het ruimschoots halen van de afspraken over bijvoorbeeld klanttevredenheid en punctualiteit. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!