Kassa

Hoger pensioen voor velen nog niet in zicht

  •  
31-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geld rekenmachine 930 x 520
Een groot deel van de Nederlandse pensioengerechtigden moet voorlopig nog wachten op een verhoging van hun pensioen. Pensioenfondsen verbeterden in het derde kwartaal weliswaar hun financiële positie, maar een aanzienlijk deel kwam niet boven het minimaal vereiste niveau om te mogen indexeren. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) bekend.
Pensioenfondsen verbeterden hun beleidsdekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen, in doorsnee tot 109 procent aan het einde van september. Om pensioenen al dan niet gedeeltelijk mee te laten stijgen met de inflatie, is een beleidsdekkingsgraad van minimaal 110 procent vereist.

Niet alle fondsen halen niveau

Volgens DNB zijn in totaal 2,2 miljoen pensioengerechtigden en 4,2 miljoen actieve deelnemers aangesloten bij een pensioenfonds dat dit niveau nog niet haalt. Bij de fondsen die wel de pensioenen kunnen indexeren, zijn 1,1 pensioengerechtigden en 1,4 miljoen actieve deelnemers aangesloten. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

gerard van tol
gerard van tol31 okt. 2018 - 17:26

Mochten de fondsen een verhoging kunnen doorvoeren, dan zal ongetwijfeld deze anti-senioren regering er een lastenverzwaring tegen aan gooien. Verbeeld je dat de gewone burgers er op vooruit gaan.

will de ridder hensing
will de ridder hensing31 okt. 2018 - 16:56

Dieven zijn al die pensioen fonsen

bert vergeer
bert vergeer31 okt. 2018 - 16:13

het is werkelijk schandalig wat al die regeringen van de laatste jaren overhoop haalt met de gepensioneerden met, als uiteraard hoofdpersoon die vieze gluiperd van Rutte en van het vorige kabinet die kolere Pvda

m.swinkels
m.swinkels31 okt. 2018 - 15:31

Enkele van de redenen dat de verhogingen van pensioenen niet gebeuren zijn o.a. de houding van minister Koolmees en de heer Knot van de Nederlandse Bank die de toegepaste rekenrente niet willen verhogen terwijl de rendementen van de fondsen ongeveer 4 tot 7% zijn. Ook het opbouw percentage is in het verleden naar beneden aangepast. Het pensioen akkoord dat nu in onderhandeling is komt (nog) niet tot stand omdat de sociale partners op onderdelen ontevreden zijn in de voorwaarden zoals ze gesteld zijn. In dit nieuwe akkoord mogen de fondsen risicovoller gaan beleggen waardoor de mogelijkheid gaat ontstaan voor verhogingen maar ook voor verlagingen van de pensioen uitkeringen. Ook zou in dit vernieuwde pensioenstelsel de rekenrente dan iets omhoog gaan maar zowel het ministerie in de persoon van Wouter Koolmees en de heer Knot van de DNB blokkeren deze rekenrente verhoging

A.Pustjens
A.Pustjens31 okt. 2018 - 14:29

A.P.Hoe zo beste pensieon stelsel ? Ik heb een klein pensioentje van Duitsland sinds 7 jaar en heb inmiddels al 5x het pensioen  met 2-3% verhoogd gekregen. Dan is het daar tch beter geregeld.

aad piraat
aad piraat31 okt. 2018 - 14:04

Wat mij hierin het meeste zorgen baart is dat we als pensioenfondsleden voor correct en betrouwbaar beheer en de voorlichting afhankelijk schijnen te zijn van een "deskundige" toezichthouder onder wie de crisis is ontstaan en volgens zeggen hersteld zonder de verantwoordelijken af te rekenen. Sterker deze toezichthouder vindt dat nog terecht ook onder politieke steun. We hebben met zijn zonder inspraak de banken zogezegd gered het daarmee gemoeide geld is zogenaamd met rente terugbetaald en toch zijn we het kwijt en op geen enkele wijze gecompenseerd.

hayke50
hayke5031 okt. 2018 - 13:53

Als het die dik nekken het zelf maar goed gaat. Ze hadden allang de pensioenen kunnen verhogen, zelf zitten ze er lekker warmpjes bij. Maar ja het volk zegt toch niets, wijt accepteren toch alles.

s.schut
s.schut31 okt. 2018 - 13:43

Nederland is zoals altijd het braafste jongetje van de klas, in het buitenland is de rekenrente wel verhoogd en dit kan ook makkelijk bij een gemiddeld rendement van 7%, het is een schande.

januitgroningen
januitgroningen31 okt. 2018 - 12:59

Het zijn maffiapraktijken binnen die pensioenfondsen, waar politici elkaar telkens de bal toespelen. Pottenkijkers worden buiten de deur gehouden. Cees Grimbergen heeft er diverse keren aandacht aanbesteedt onder de titel 'zwarte zwanen'. Uitstekende reportages waarmee een goede inkijk werd verkregen .. Voor wie het gemist heeft > https://www.maxvandaag.nl/dossier-zwarte-zwanen/

2 Reacties
bert vergeer
bert vergeer31 okt. 2018 - 16:16

inderdaad die serie van zwarte zwanen als je dit gezien en gehoord hebt reizen je haren te bergen, vuile vieze mafia praktijken en al die regeringen stonden erbij en keken er naar 

januitgroningen
januitgroningen31 okt. 2018 - 16:40

Maar die regeringen zijn hun eigen bloedverwanten. Dit zal nooit gebeuren en dus blijven ze toekijken. 

tenormin
tenormin31 okt. 2018 - 12:58

Ik geloof er niets van dat die dekkingsgraad bij mijn Pensioen al 8 jaar onder de 104% blijft. Ik heb 4 pensioentjes en alles is al heel lang bevroren en bij Pensioen Wonen zelfs behoorlijk verlaagd. En door het £ en € verschil (ben weduwe van een Engelsman) scheelt me dit al bijna €60,00 per maand. Maar ik begrijp best waar het (wel aanwezige) geld blijft "wat ze niet kunnen uitkeren". Bobo's.

aad piraat
aad piraat31 okt. 2018 - 10:33

Ach, ach, ach voor het gemak vergeten we maar even van wie die spaarpot is en we alleen maar hiervan de opslag beheerder zijn. De geloofwaardigheid in deze is tevens ver te zoeken.

1 Reactie
azegers
azegers31 okt. 2018 - 12:53

Is een mooie job---Diefstal op maat ! Enog legaal ook.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!