Kassa

Hoger pensioen voor slachtoffers thalidomide

26-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
500-euro_05.jpg
Duitse slachtoffers van thalidomide, een geneesmiddel dat bij duizenden baby's over de hele wereld geboorteafwijkingen veroorzaakte, krijgen een tot zes keer hoger pensioen van de staat. Dat heeft het Duitse parlement besloten.
Werking medicijn
Thalidomide, in Nederland bekend onder de merknaam Softenon, kwam in 1957 op de markt als middel tegen zwangerschapsbraken. Het was ook populair als slaapmiddel en middel tegen ochtendmisselijkheid. Toen bleek dat het middel zeer schadelijk was voor de ongeboren vrucht van gebruiksters, werd het in 1961 in de meeste landen van de markt gehaald.
Afwijkingen
Wereldwijd zijn ongeveer 10.000 baby's geboren met afwijkingen die waren veroorzaakt door het geneesmiddel. In Nederland zijn 25 softenonslachtoffers bekend. Het aantal is beperkt gebleven, doordat het middel hier alleen op recept verkrijgbaar was.
Duitsland
Duitse slachtoffers van het geneesmiddel kregen tot nu toe een staatspensioen van maximaal 1152 euro. De zwaarst getroffen slachtoffers krijgen nu een maximum van 6912 euro per maand van de Duitse overheid. Zo´n 2700 slachtoffers van thalidomide hebben recht op pensioen van de overheid.
De Duitse firma Grünenthal die het middel op de markt bracht, zegt inmiddels 500 miljoen euro aan schadevergoeding aan de slachtoffers te hebben betaald. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!