Hoger opgeleiden betalen zorg laaggeschoolden
08-01-2013
• leestijd 1 minuten
Hoger opgeleiden maken minder vaak gebruik van de zorg, maar moeten steeds meer bijdragen aan de zorgkosten van laagopgeleiden. Dat meldden onderzoekers van het Centraal Planbureau in een maandag verschenen publicatie.
Groot beroep
Vmbo'ers en mensen met alleen basisschool doen een relatief groot beroep op zorg. Zo maakt iemand met alleen basisonderwijs jaarlijks voor ruim 3000 euro gebruik van de zorg, anderhalf keer zo veel als iemand met hbo of vwo.
Minder gezonde levensstijl
Dat de lager opgeleiden vaker een beroep doen op de zorg, heeft te maken met een minder gezonde manier van leven. Ze hebben daardoor meer zorg nodig. De levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen en zonder chronische ziektes voor mensen met een hbo of universitaire opleiding is tussen de 11 jaar en 13 jaar langer dan voor iemand met een basisopleiding.
Premieverschil
De hoger opgeleiden dragen echter meer bij aan de kosten van de zorg dan de laagopgeleiden. Iemand met alleen vmbo is gemiddeld tijdens zijn leven 2200 euro kwijt aan premie, voor een hbo'er of universitair opgeleide is dat gemiddeld bijna 4000 euro. ANP