Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hoge telefoonkosten door buitenlandse nummers

9 apr 2016
  •  
leestijd 3 minuten
Fallback image for card
Je wordt gebeld door een buitenlands nummer dat je niet kent. Het is niet duidelijk wie de beller is en er wordt geen voicemailbericht ingesproken. Mensen die terug bellen komen vaak voor een vervelende verrassingen te staan als blijkt dat ze onbewust naar een betaalnummer bellen. Een aantal Tele2 klanten stond echt voor een raadsel toen zij hun telefoonrekening binnen kregen en zij volgens provider Tele2 urenlang voor tientallen euro's naar een buitenlands nummer gebeld zouden hebben.
Gemiste oproep
Internationale criminele groepen zijn actief in het bellen naar Nederlandse mobiele nummers, vaak vanuit landen buiten Europa. Je ontvangt een gemiste oproep van een telefoonnummer dat je niet kent waardoor de neiging ontstaat om terug te bellen. Dan hoor je een bandje of alleen een kiestoon, maar zonder dat je het door hebt is de teller flink aan het lopen. Deze manier van fraude via buitenlandse telefoonnummers wordt ook wel 'Wangiri fraude' genoemd. Er lijkt de laatste maanden een piek te zijn geweest in deze manier van misleiding.
Niet terugbellen
Advies is dan ook om een vreemd nummer uit het buitenland niet op te nemen en ook niet terug te bellen. Dan zou er niks aan de hand zijn, zou je zeggen. Toch zeggen een aantal Tele2 klanten die zo'n vreemde oproep hebben ontvangen, dat zij zonder het nummer terug te bellen tóch voor hoge kosten zijn komen te staan. Op hun rekening is een verbinding van wel twee uur te zien met het buitenlandse nummer, terwijl zij zeggen het nummer niet te hebben teruggebeld na de gemiste oproep, of zelfs hun telefoon niet eens bij zich hadden op het tijdstip dat ze gebeld zouden hebben. Tele2 beëindigt alle oproepen na twee uur, dus dit is de maximale tijd dat zo'n verbinding kan bestaan.
Vreemde apps of nieuw foefje?
Internetdeskundige Danny Mekić is te gast om uitleg te geven over deze schimmige praktijken. Hoe het kan dat mensen toch een rekening ontvangen terwijl zij aangeven niet naar het vreemde nummer gebeld te hebben, blijft een raadsel. Mekić geeft aan dat sommige apps via het Android-besturingssysteem een reden kunnen zijn voor het opzetten van oproepen die je niet zelf doet. Je geeft dan zonder dat je je daar bewust van bent toestemming voor het uitvoeren van oproepen vanuit jouw telefoon. Het gaat dan vaak om gratis spelletjes apps. Ook kan het zijn dat deze criminelen een nieuwe manier hebben gevonden om een verbinding tot stand te brengen, waarbij mensen wellicht niet doorhebben dat zij contact hebben met een duurbetaald nummer.
Wie stelt moet bewijzen
Hoe het ook zit, een telecom provider moet volgens Mekić altijd kunnen bewijzen dat de kosten die zij aan klanten doorvoeren ook daadwerkelijk gemaakt zijn. Enkel een rekening sturen met een specificatie is daarbij niet genoeg als de klant zich niet kan herkennen in de berekende kosten. Tele2 zou in dit geval via een technische specificatie van de zendmast moeten kunnen aantonen dat er inderdaad twee uur lang gebeld is vanuit de telefoon van de klant. Ook kun je naar de geschillencommissie of de rechter stappen als de kosten op de rekening niet rijmen met je gebruik.
Zoek het op
Het is slim om, als je gebeld wordt door een buitenlands telefoonnummer, het nummer via Google of andere daarvoor bestemde websites in te voeren om te zien of er meer klachten zijn en of dit nummer bijvoorbeeld al bekend staat als frauduleus. Het is dan zaak om een nummer te blokkeren en je provider op de hoogte te stellen. Providers kunnen criminele telefoonnummers uit het buitenland blokkeren zodat geen van hun klanten meer door dit nummer gebeld kan worden.
Reactie Tele2
Tele2 wilde niet in de studio reageren op de klachten. Zij geven aan dat de klant zelf verantwoordelijk is voor het gebruik van zijn of haar telefoon. Tele2 laat ons weten klanten actief te waarschuwen voor deze criminele praktijken, en telefoonnummers waar fraude mee gepleegd wordt te blokkeren. De volledige reactie van Tele2 op de uitzending lees je hier .

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!