Hoge Raad: wet splitsing energiebedrijven mag
26-06-2015
• leestijd 2 minuten
De wet die energiebedrijven verplicht zich op te splitsen in een publiek netwerkbedrijf en een commercieel leveringsbedrijf is niet in strijd met het Europees recht. Dit heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.
Eerder oordeelde het gerechtshof dat dit wel het geval was en stelde daarmee energieondernemingen Essent, Eneco en Delta in het gelijk in hun procedure tegen de Staat hierover.
De gewraakte wet uit 2008 verplicht energiebedrijven zich op te splitsen in een commercieel bedrijf dat stroom en gas levert en in een bedrijf dat de elektriciteits- en gasnetten beheert.
Definitief oordeel
De zaken van Eneco en Delta verwijst de Hoge Raad nu terug naar het gerechtshof. Het hof moet een definitief oordeel vellen of Eneco en Delta zich terecht beroepen op de bescherming van de eigendom op grond van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM).
Afgewezen
Met deze uitspraak van de Hoge Raad zijn de vorderingen van Essent op de Staat definitief afgewezen. Essent stelde in hoger beroep het eigendomsrecht niet aan de orde en daarom eindigt voor Essent de procedure hier. Essent heeft zich overigens al opgesplitst in twee bedrijven.
Delta en Eneco zijn de enige twee Nederlandse energiebedrijven die niet zijn opgesplitst. Nuon en Essent deden dat wel, waarna ze zijn overgenomen door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE. De netten bleven in handen van de verkopende provincies en gemeenten.
Lange juridische procedures
Met de uitspraak van het hoogste rechtscollege is het einde van een lang en roerig hoofdstuk uit de geschiedenis van de Nederlandse energiebedrijven in zicht. De splitsing van alle energiebedrijven moest uiterlijk 2010 een feit zijn, maar lange juridische procedures verhinderden dit.
Splitsingswet
Het was toenmalig minister Laurens Jan Brinkhorst (D66) die in 2004 de energiebedrijven tegen zich in het harnas joeg door de splitsingswet aan te kondigen. Meer en eerlijke concurrentie op de energiemarkt en daarmee lagere prijzen voor de gebruikers vergden volgens hem onafhankelijke netwerkbedrijven die concurrerende aanbieders zouden moeten toelaten tot hun kabels en leidingen.