Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoge Raad keurt herstelwet voor spaartaks af, forse tegenslag fiscus

  •  
07-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4018 keer bekeken
  •  
Belastingdienst kantoor 1280

De Hoge Raad heeft de huidige herstelregeling voor Nederlanders die de afgelopen jaren mogelijk te veel belasting hebben betaald over hun beleggingen afgekeurd. Volgens de hoogste gerechtelijke instantie blijft de herstelwet 'discriminerend' omdat deze uitgaat van geschatte inkomsten in plaats van werkelijk rendement.

Beleggers kunnen zich bij aanslagen over de voorgaande jaren beroepen op deze uitspraak van de Hoge Raad. De uitspraak zal de overheid naar verwachting miljarden aan belastinginkomsten gaan kosten.

Belastingplichtigen voor wie de uitspraak van de Hoge Raad gevolgen heeft, hoeven zelf voorlopig niets te doen. Zij krijgen eerst een brief van de Belastingdienst.

“Herstelwet nog niet voldoende”

De zaak draait om de vermogensrendementsheffing in box 3, ook wel bekend als de spaartaks. In 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de in 2017 ingevoerde heffing onrechtmatig was vanwege het gebruik van fictieve rendementen bij de berekening.

De Staat moest de gedupeerde belastingbetalers compenseren. Het ministerie van Financiën introduceerde daarop een herstelwet, maar die voldoet nog steeds niet, aldus de Hoge Raad.

“Fantastisch resultaat voor belastingbetaler”

De Bond voor Belastingbetalers, die al tien jaar procedeert tegen de spaartaks, is blij dat de Hoge Raad een streep haalt door de herstelwet voor beleggers die te veel belasting hebben betaald. "Dit is een fantastisch resultaat voor de Nederlandse belastingbetaler", zegt voorzitter Jurgen de Vries.

Grote gevolgen voor schatkist

Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij laat weten dat de uitspraak van de Hoge Raad grote gevolgen heeft voor de schatkist en de uitvoering door de Belastingdienst.

De precieze consequenties moeten nog in kaart worden gebracht. Een politiek besluit over hoe om te gaan met deze uitspraak, is aan het nieuwe kabinet. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.