Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoge Raad keurt herstelwet voor spaartaks af, forse tegenslag fiscus

  •  
07-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4363 keer bekeken
  •  
Belastingdienst kantoor 1280

De Hoge Raad heeft de huidige herstelregeling voor Nederlanders die de afgelopen jaren mogelijk te veel belasting hebben betaald over hun beleggingen afgekeurd. Volgens de hoogste gerechtelijke instantie blijft de herstelwet 'discriminerend' omdat deze uitgaat van geschatte inkomsten in plaats van werkelijk rendement.

Beleggers kunnen zich bij aanslagen over de voorgaande jaren beroepen op deze uitspraak van de Hoge Raad. De uitspraak zal de overheid naar verwachting miljarden aan belastinginkomsten gaan kosten.

Belastingplichtigen voor wie de uitspraak van de Hoge Raad gevolgen heeft, hoeven zelf voorlopig niets te doen. Zij krijgen eerst een brief van de Belastingdienst.

“Herstelwet nog niet voldoende”

De zaak draait om de vermogensrendementsheffing in box 3, ook wel bekend als de spaartaks. In 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de in 2017 ingevoerde heffing onrechtmatig was vanwege het gebruik van fictieve rendementen bij de berekening.

De Staat moest de gedupeerde belastingbetalers compenseren. Het ministerie van Financiën introduceerde daarop een herstelwet, maar die voldoet nog steeds niet, aldus de Hoge Raad.

“Fantastisch resultaat voor belastingbetaler”

De Bond voor Belastingbetalers, die al tien jaar procedeert tegen de spaartaks, is blij dat de Hoge Raad een streep haalt door de herstelwet voor beleggers die te veel belasting hebben betaald. "Dit is een fantastisch resultaat voor de Nederlandse belastingbetaler", zegt voorzitter Jurgen de Vries.

Grote gevolgen voor schatkist

Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij laat weten dat de uitspraak van de Hoge Raad grote gevolgen heeft voor de schatkist en de uitvoering door de Belastingdienst.

De precieze consequenties moeten nog in kaart worden gebracht. Een politiek besluit over hoe om te gaan met deze uitspraak, is aan het nieuwe kabinet. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Johscha
Johscha
9 jun. 2024 - 9:03
De VARA kent het verschil niet tussen beleggers en de gewone man die wat spaarcentjes opzij kon zetten en geen spaarrente meer ontving. Schandalig die nederlandse banken trouwens.
1 Reactie
@qwerty@
@qwerty@9 jun. 2024 - 14:45
Schandalig zijn de banken al altijd geweest en je kunt ook niet zonder bank(en) zo zit het financiële stelsel nu eenmaal in elkaar. Als ze dreigen op te vallen dan helpen we ze, dreigen wij om te vallen dan laten ze je vallen. En over de belastingen maar niet beginnen.......
lamb
lamb
8 jun. 2024 - 13:05
Ik dacht dat de hiervoor in aanmerking komende spaarders (via de spaartaxheffing) nu ook zullen worden gecompenseerd. Ooit bericht gehad van de overheid dat ze zouden wachten op de uitspraak van de hoge raad. Nog maar even meer informatie inwinnen. Merkwaardig wanneer de hiervoor in aanmerking komende spaarder niet zouden worden gecompenseerd.
1 Reactie
Johscha
Johscha9 jun. 2024 - 9:07
Zeer juist beleggen is wat anders dan sparen wat de fewone man nog probeerde en op z'n spaarcentjes GEErente ontving terwijl de belggers een hoog rendement op de beurs ontvingen. Schandalig die banken.
prikker
prikker
7 jun. 2024 - 21:59
De Hoge Raad zet de spaarders die effectief op bankspaarproducten niet meer dan 0-1% rente kregen hiermee in de kou omdat ze vindt dat de Spaartaxheffing (van 4+%) dichtbij genoeg die 0-1% rente ligt... Nog steeds schandalig dus... Maar wel goed voor beleggers die teveel hebben moeten betalen. De kleine spaarder staat dus weer in de kou en de beleggers krijgen wel compensatie.
asimov007
asimov007
7 jun. 2024 - 15:48
Dat betekent dat ook maar eens de belasting paradijsen aangepakt moeten worden. De gewone en nette spaarder en betaler maar betalen en bedrijven enzo komen hier in nederland maar makkelijk weg met postbus firmas etc.
asimov007
asimov007
7 jun. 2024 - 15:48
Dat betekent dat ook maar eens de belasting paradijsen aangepakt moeten worden. De gewone en nette spaarder en betaler maar betalen en bedrijven enzo komen hier in nederland maar makkelijk weg met postbus firmas etc.
R. de Souverein
R. de Souverein
7 jun. 2024 - 15:23
Als je onvrijwillig, dus gedwongen geld moet afstaan dan heet dat afpersing (een vorm van diefstal). Laten we een ophouden het beestje (belasting) bij de valse naam te noemen. Nu moeten we dus tra la la jippie blij zijn met wat minder afpersing!? Wanneer het stelen gewoon door gaat?
jvbt
jvbt
7 jun. 2024 - 14:59
Wat gemakshalve door de roverheid wordt vergeten is dat zijn vele jaren lang veel te hoge belastingen hebben geheven bij burgers die hun geld niet meteen over de balk wensen te gooien. Het framen van spaarders tot 'de vermogenden' en 'de rijken' heeft er voor gezorgd dat geld/ vermogen hebben lijkt alsof je dat ten koste van de samenleving doet terwijl dat je reinste onzin is. Hoe meer vermogen hoe hoger de belasting percentages worden dus er is echt geen gelijkheid wat dat betreft. Bovendien hebben de echte graaiers hun vermogensbestanden reeds lang elders onder gebracht. Van alle woningbezitters telt de waarde van hun woning ook mee als vermogen en daarom is het gemiddeld vermogen van de Nederlander rond de de €. 400.000,- en i.g.v. hypotheekkosten en onderhoudskosten zijn die voor de wettelijk eigenaar terwijl de hypotheekverstrekker de feitelijke eigenaar is ---zonder kosten. De overheid haalt via de WOZ waarderingen scheppen met geld binnen aan belasting terwijl de meeste woningen niks anders opleveren dan woonkwaliteit...die woonlasten worden daardoor steeds duurder totdat de woning uiteindelijk verkocht zal moeten worden. De rendementen van woning verhuur zijn inmiddels ook al om zeep geholpen door de overheid m.a.g. dat huurwoningen in aantallen zullen afnemen...terwijl investeerders hun geld elders zullen gaan onderbrengen omdat niemand uit is op negatieve rendementen. Inflatie als direct rendement is toch wel het allerminste wat je mag verwachten.
warmenhj_97235
warmenhj_97235
7 jun. 2024 - 12:22
Terecht, de overheid heeft ten onrechte in de jaren teveel belasting geheven en het excuus dat het geld gebruikt is mag geen reden zijn tot correctie naar de werkelijkheid. Deze belasting is jaarlijks over hetzelfde bezit waarbij de inkomsten component veel lager is dan het fictieve rendement, dit staat gelijk aan diefstal bij daglicht!
sjoerd65
sjoerd65
7 jun. 2024 - 10:42
Dus als ik het goed begrijp krijgen alle beleggers automatisch bericht van de fiscus. Toen ditzelfde speelde voor mensen met spaargeld kregen alleen diegenen hun teveel betaalde belasting terug als ze in bezwaar waren gegaan. De grootste groep spaarders kreeg niks.
2 Reacties
elske44
elske447 jun. 2024 - 17:09
Ik heb verleden jaar oktober bericht gekregen dat ik teveel belasting had betaald over mijn spaargeld en omdat ik niet aan de massaclaim had meegedaan zou ik het later terug krijgen en......nooit meer iets gehoord .
prikker
prikker9 jun. 2024 - 8:56
En die grootste groep brave spaarders gaat nu ook geen compensatie krijgen... Alleen de risiconemende speculanten en beleggers krijgen bericht... Waarom beloont de rechter toch steeds alléén maar roekeloos gedrag ?
BNNVARA LogoWij zijn voor