Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Belbus: Hoge kosten vallen uit de lucht bij De CDPerserij

12 jan 2019
  •  
leestijd 3 minuten
cd speler
De hobbyband Zombie Waiste neemt in 2017 een album op. Naast CD willen ze het album ook graag op vinyl laten drukken. Ze doen een bestelling van 300 stuks bij De CDperserij en betalen extra voor een testpersing. De kwaliteit van die persing valt tegen. Als de band een nieuwe testpersing wil laten doen, zijn deze kosten ineens vier keer zo hoog.
Tegenvallende kwaliteit
Richard en Michel, de gitarist en bassist van Zombie Waiste, nemen het initiatief voor de bestelling. Ze ontvangen vier testexemplaren en proberen deze op verschillende draaitafels uit. De conclusie is steeds hetzelfde: de liedjes klinken dof en vlak. Richard doet navraag bij De CDperserij hoe dit kan. De slechte kwaliteit blijkt te komen door de master, het door de band aangeleverde audiobestand. De liedjes moeten voor vinyl anders afgemixt worden dan voor cd, dit was de band niet bekend. 
Nieuwe testpersing vier keer zo duur
Zombie Waiste besluit een nieuwe testpersing met een nieuwe master te laten maken. De CDPerserij meldt dat dit, net zoals de eerste testpersing, €115 extra kost. Ze gaan hier per mail mee akkoord. Dezelfde dag nog krijgen zij een mail dat er een vergissing is gemaakt; een nieuwe testpersing kost geen €115 maar ruim €500. De CDPerserij verklaart deze kosten doordat er een nieuwe mal gemaakt moet worden en dat het ‘normaal is in deze business’ dat deze kosten er extra bijkomen. Michel en Richard kunnen een vermelding of waarschuwing van deze kosten niet vinden op hun overeenkomst of in de algemene voorwaarden.
Drie opties
De band geeft aan het niet eens te zijn met de extra kosten. Ze vinden het vreemd dat een testpersing niet afgekeurd kan worden, tenzij er extra geld betaald wordt. Hierover was de band van tevoren niet geïnformeerd. Ze krijgen daarop van het bedrijf drie opties: Ze betalen niks extra en de 300 platen worden gedrukt met de huidige slechte kwaliteit, ze betalen €500 euro voor een nieuwe testpersing met een nieuwe master óf ze krijgen €500 van de betaalde €1800 terug en de order wordt geannuleerd. Drie opties waar de band zich niet in kan vinden.
'Eerlijke kostenverdeling'
Daarom schakelen Richard en Michel de Belbus in. De CDPerserij laat weten absoluut niet op camera te willen reageren. Ze bieden schriftelijk, via Kassa, een oplossing aan. De band mag annuleren en zal dan €800 terugkrijgen of ze mogen alsnog voor €115 een tweede testpersing laten maken. De oplossing waar de band anderhalf jaar geleden al om vroeg, komt voor de mannen nu te laat. De band is inmiddels van formatie veranderd en wilt geen nieuw geld en nieuwe energie in de platen steken. Voor hen is annuleren, met een eerlijke kostenverdeling, de enige oplossing. Dus gaan Amber, Richard en Michel alsnog langs voor een gesprek. Ze zijn welkom, zolang de camera buiten blijft. Na een uur met de eigenaren gesproken te hebben, is er een compromis bereikt. De CDPerserij geeft toe dat zij beter hadden kunnen communiceren over de kosten van een eventuele tweede testpersing. De band en de CDperserij nemen beide de helft van de gemaakte kosten voor rekening. Van de betaalde €1800 krijgt Zombie Waiste €1300 terug. Een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden.
Heb jij ook de Belbus nodig? Mail dan naar belbus@bnnvara.nl
Lees de mail van De CDperserij aan Kassa in het extra info block
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!