Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoge hypotheekmarges door gebrek concurrentie

30-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hypotheek_30.jpg
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen bewijs gevonden dat Nederlandse hypotheekverstrekkers prijsafspraken hebben gemaakt. De hoge marges op hypotheken in Nederland na de kredietcrisis waren te wijten aan gebrek aan concurrentie. ,,Dat had alles te maken met de financiële crisis, waardoor onder andere buitenlandse partijen zich terugtrokken'', zei NMa-voorman Henk Don.
Voor banken was het tijdens de crisis lastig om financiering aan te trekken. ,,Buitenlandse banken hadden de neiging zich op hun thuismarkt terug te trekken.'' Consumenten leken zich in die onzekere tijden eerder te wenden tot de vertrouwde Nederlandse banken.
Geen bewijs voor prijsafspraken
De NMa vond na uitvoerig onderzoek geen bewijs dat de banken, verzekeraars en pensioenfondsen afspraken hebben gemaakt om de marges, de opslag op de rente die de bank zelf betaalt voor de financiering, op te krikken. ,,Daar hebben we zelfs geen aanwijzingen toe gevonden.'' De beperkende maatregelen die door Brussel aan de Nederlandse banken met staatssteun zijn opgelegd, hebben destijds niet geleid tot de historisch hoge marges, simpelweg omdat die pas later ingingen. ,,We kunnen niet uitsluiten dat dit nu wel een effect heeft'', aldus Don. Een van de beperkingen is namelijk dat deze banken, zoals ING, geen hogere rentetarieven mogen rekenen dan de concurrentie.
'Te weinig tijd voor oriëntatie'
De NMa en de banken zijn het niet eens over wanneer de geldschieters hun klanten informeren over het verstrijken van de rentevastperiode. Volgens de NMa doen sommige partijen dat pas een maand van tevoren, terwijl het hele proces van het vinden en afsluiten van een nieuwe hypotheek gemiddeld twee maanden duurt. Daardoor hebben consumenten te weinig tijd om zich goed te oriënteren, wat de concurrentie niet ten goede komt. Ook zijn er hoge kosten verbonden aan overstappen. ,,We pleiten er dan ook voor dat hypotheekverstrekkers minstens drie maanden van tevoren aan consumenten laten weten dat hun periode verstrijkt'', aldus Don. De verschillende banken lieten in een reactie weten termijnen van acht tot twaalf weken te hanteren. Overkoepelend orgaan NVB meent dat veel banken al ruimere termijnen hanteren.
'Houd markt in de gaten'
De voornaamste boodschap van de NMa is om vooral goed te kijken en te vergelijken. Waarbij wordt aangetekend dat de grote banken gemiddeld hogere rentes rekenen dan de kleinere. De Vereniging Eigen Huis (VEH), een van de aanstichters van het onderzoek naar de marges, is blij dat de NMa de hypotheekmarkt scherp in de gaten blijft houden. Zij zou graag zien dat er aan kwartaalrapportage komt over de marktverhoudingen en marges. De Consumentenbond sluit zich daarbij aan. ,,Consumenten betalen nog steeds te veel aan rente bij de grote banken.''
ANP
Volgens Vanessa Rompelberg van de Consumentenbond zijn de problemen op deze manier zeker nog niet opgelost en betalen Nederlanders wel degelijk te veel voor hun hypotheken. Een gesprek met haar in de uitzending van maandag 30 mei in DeGids.fm.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!