Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoge accijns kan aantal rokers doen kelderen

09-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_roken
Als de overheid de accijns op sigaretten jaarlijks met 5 procent verhoogt, zal het aantal rokers kelderen. Onderzoekers van Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos Instituut hebben in opdracht van KWF Kankerbestrijding de mogelijke gevolgen van accijnsverhogingen becijferd, meldt het AD.
Accijnsverhoging
In het scenario van een accijnsverhoging van 5 procent per jaar blijft uiteindelijk maar 7,7 procent van de Nederlanders roken. Nu rookt nog ongeveer een vijfde van de bevolking.
Accijnsinkomsten
De overheid loopt weliswaar accijnsinkomsten mis als nog maar zo weinig mensen roken, maar afgenomen zorgkosten en ziekteverzuim leveren de samenleving 1,7 miljard euro per jaar op. Volgens KWF ontkrachten de bevindingen het verhaal dat rokers goed zijn voor de maatschappij, omdat ze de schatkist spekken en eerder doodgaan. Bron: AD

Meer over:

roken, accijns
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

wilvarawil
wilvarawil10 aug. 2016 - 12:09

Roken is een verslaving die door goede voorlichting bestreden kan worden.En dat het geld kost om de nadelige gevolgen te bestrijden is duidelijk.Maar......wat doet men met drugsverslaving? En wat kost die verslaving de maatschappij wel niet?Gezinnen die de dupe worden door diefstal ,ook bij eigen familie ; inbraken bij anderen  en in auto's om aan geld te komen;  elkaar naar het leven staan door bedreigingen,afpersingen,onder druk zetten,lichamelijk en psychisch mishandelen en elkaar om zeep helpen om de markt te beheersen............ wat zou dat dan wel niet kosten????? Waarom hoor je daar niets over...... zijn het zelf drugsgebruikers die het onder de tafel houden en de aandacht daarom op andere zaken richten?? Ik vind het uitermate hypocriet dat de aandacht zo eenzijdig op roken wordt gefocusd.

Wolf-31
Wolf-3110 jun. 2016 - 13:31

Er wordt geen onderbouwing gegeven voor 'mogelijke' gevolgen van de absurde voorgestelde accijnsverhogingen. Dit is meer geënt op 'wishful thinking'. Echt verslaafde rokers blijven doorgaan ongeacht de prijsverhogingen. Zij zullen andere (desnoods illigale) wegen zoeken om aan goedkopere tabakswaren te kopen. Het is beter om hen afdoende middelen aan te reiken om van hun verslaving af te komen.

polleke1949
polleke194910 jun. 2016 - 13:23

Beste RIVM en Trimbos Instituut, Welkom in Utopia!!!Waarschijnlijk hebben jullie nog nooit gehoord van verslaving en de moeite die het kost om daar vanaf te komen.Rokers(sters) = junky

Child of Gaia
Child of Gaia10 jun. 2016 - 12:26

KWF kan dan niet rekenen....de accijnsinkomsten voor de overheid over tabak liggen toch een heel stukje hoger dan 1,7 miljard.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!