Kassa

Hof: iPad is geen computer

29-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ipad_32.jpg
Werkgevers kunnen een iPad onder een bepaalde voorwaarde belastingvrij verstrekken aan hun werknemers omdat de tablet geen computer is maar een communicatiemiddel. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep bepaald in een geschil tussen een werkgever en de Belastingdienst. Het hof maakte dit maandag bekend.
Eerdere uitspraak vernietigd
Eerder was de rechtbank in Haarlem nog tot het oordeel gekomen dat een iPad een computer is en daarom niet belastingvrij, dat wil zeggen zonder inhouding van loonheffing, aan werknemers kan worden verstrekt. Die uitspraak is vernietigd.
'Beperkter door touchscreen'
Volgens het hof beperkt het touchscreen van de iPad het gebruik van het apparaat als computer. Zo gaat de invoer van langere teksten bij een iPad minder vlot dan bij apparaten met een klassiek toetsenbord, zoals pc's en laptopcomputers.
De beperkingen van een touchscreen spelen niet of nauwelijks een rol bij mobiele communicatie, sms, e-mail of internetbezoek. Daarom is de iPad een communicatiemiddel.
Belastingvrij
Dat betekent volgens het hof dat ,,de werkgever voor wie het zakelijk gebruik van de iPad van meer dan bijkomstig belang is'' het apparaat belastingvrij aan zijn werknemers kan verstrekken. Dat is het geval als het zakelijk gebruik boven de 10 procent ligt.
De betrokken werkgever heeft al zijn werknemers een iPad met mobielinternetdatakaart verstrekt. Het hof bepaalde dat de Belastingdienst hem ruim 239.000 euro terug moet betalen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!