Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hof: internetsite FTD handelt onrechtmatig

16-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
downloaden_07.jpg
Het Nederlandse internetplatform FTD moet alle verwijzingen naar bestanden van de film 'Komt een vrouw bij de dokter' verwijderen. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag maandag bepaald in het hoger beroep van de zaak tussen FTD en filmproducent Eyeworks.
Het hof oordeelt dat FTD weliswaar zelf geen illegale content openbaar maakt, maar toch onrechtmatig handelt door het illegaal uploaden stelselmatig te stimuleren. Een eerder verbod dat de rechtbank oplegde op basis van overtreding van de auteurswet door FTD is vernietigd. Niettemin moet de site alle illegale verwijzingen naar bestanden waarmee gebruikers de film kunnen downloaden verwijderen.
Volgens de Stichting Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, is FTD momenteel de grootste Nederlandse internetgemeenschap, waar een half miljoen gebruikers illegale bestanden kunnen vinden en downloaden.
Die selectie bevatte ook verwijzingen naar de film 'Komt een vrouw bij de dokter', vlak nadat die legaal en tegen betaling op dvd en internet was uitgebracht. De filmproducent vroeg daartegen bij de rechtbank met succes een verbod wegens inbreuk op de auteursrechten.
De internetsite ging daartegen in hoger beroep. Het hof oordeelt nu dat FTD onrechtmatig heeft gehandeld door structureel en doelbewust een applicatie in bedrijf te houden waardoor illegaal uploaden gestimuleerd wordt. FTD trekt volgens het gerechtshof uit die activiteiten bovendien profijt.
Stichting Brein heeft ook nog een rechtszaak tegen FTD lopen. De auteursrechtenorganisatie eist dat het internetplatform al zijn illegale activiteiten staakt. Volgens Brein vervult de site een sleutelrol in de gratis verspreiding van illegale bestanden van films, televisieseries, games, digitale boeken en muziek. De uitspraak in die zaak voor de rechtbank in Haarlem is eveneens deze week te verwachten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!