Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hof houdt behandeling zaak-Rabobank aan

30-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rabobank_02.jpg
Het gerechtshof in Den Haag heeft de behandeling van het klaagschrift van advocaat Gerard Spong om de Rabobank te vervolgen voor fraude met rentetarieven voor onbepaalde tijd aangehouden. Dit maakte de raadsman dinsdag bekend.
Hof wil meer informatie
Spong eist namens de gedupeerdenstichting Justitia Distributiva, dat het Openbaar Ministerie (OM) Rabobank alsnog vervolgt voor de zogeheten Libor-fraude. De klachtenprocedure zou dinsdag voor het hof dienen, maar het rechtscollege wil eerst meer informatie van de klagers en het OM.
Manipulatie
De zaak draait om manipulatie van de Libor- en Euribor-rente door medewerkers van de Rabobank. Die rente geldt wereldwijd als basis voor de rente op allerlei financiële producten zoals hypotheken. Nadat het schandaal aan het licht kwam trof Rabobank schikkingen met meerdere toezichthouders voor een bedrag van 774 miljoen euro. De schikking met het Nederlandse OM bedroeg 70 miljoen euro.
Advocaat wil meer dan schikking
Spong meent dat de bank niet weg mag komen met een schikking en eist in een zogeheten artikel-12-procedure dat de bank en enkele verantwoordelijke bankiers toch voor de rechter komen. De stichting die Spong vertegenwoordigt zegt de belangen te bundelen van zo'n 2300 Rabobank-certificaathouders en andere gedupeerden in de Libor-zaak.
Voordat het gerechtshof verder gaat met behandeling van de zaak, wil het meer informatie over de omvang en reikwijdte van de schikking. Het OM moet daartoe een aantal processtukken ter beschikking stellen. Ook wil het hof meer informatie over de klagers die zich hebben verenigd in de stichting. Die informatie moet binnen 4 weken zijn overlegd. Daarna bepaalt het hof een nieuwe datum voor voortzetting van de zaak.
Rabobank zelf wil niet op de zaak in gaan. ,,Dit is procedure tussen Spong en het OM. We reageren hier verder niet op'', aldus een woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!