Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Hof: geld terugeisen van geannuleerde vlucht kan maar één keer

10 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuut
vlucht vertraging 930x520
Reizigers kunnen geld voor een geannuleerde vlucht terugeisen van hun reisorganisator, maar niet ook nog eens bij de luchtvaartmaatschappij. Dat blijkt uit een arrest van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.
Het Hof ziet anders een "ongerechtvaardigde overmatige bescherming" van de betrokken passagier ten koste van de luchtvaartmaatschappij, omdat laatstgenoemde het risico loopt een deel van de aansprakelijkheid van de reisorganisator op zich te moeten nemen.

Uitspraak geldt ook als touroperator geen geld heeft

Het arrest geldt zelfs wanneer de reisorganisator financieel niet in staat is het ticket terug te betalen en onvoldoende maatregelen heeft genomen om die terugbetaling te garanderen. Indien de nationale regels geen garantie bevatten over de terugbetaling als de reisorganisator daarvoor het geld niet meer heeft, dan kan de reiziger de lidstaat aansprakelijk stellen.
Deze uitspraak volgt uit een Nederlandse zaak van drie reizigers die hun pakketreis in het water zagen vallen omdat de vluchten waren geannuleerd. De rechter in Nederland besliste om het Hof in Luxemburg bijkomende vragen te stellen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's