Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Hoeveelheid suiker in vergelijkbare producten verschilt enorm'

3 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
suiker 930x520
Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegde suiker, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant zeven suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5. De Consumentenbond vindt dat veel fabrikanten een stuk minder scheutig kunnen zijn en dringt er bij de overheid op aan regie te nemen in het verminderen van suiker.

Diverse producten gecontroleerd

Het onderzoek van de bond leverde grote verschillen op. Zo bevat een beker Wiener melange van Aldi 10,5 gram suiker, 2,5 keer zoveel als een soortgelijk product van Jumbo. In een granenreep van Ravensbergen zit 7 gram suiker, terwijl in een vergelijkbare Bolletjereep maar 2 gram suiker zit. De Fairtrade Woksaus Teriyaki heeft zelfs 28 gram suiker per portie, ruim vier keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een maximum van 50 gram (vrouwen) tot 60 gram (mannen) suiker per dag. Kiest de consument voor het onderzochte dagmenu met de meeste suiker, dat staat dat gelijk aan 160 gram suiker, ofwel veertig suikerklontjes.

'Kabinet moet advies overnemen'

Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Wij dringen, samen met het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, al sinds de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014 aan op sluitende afspraken om het gehalte suiker, zout en verzadigd vet in producten naar beneden te krijgen. Helaas constateerde het RIVM onlangs dat er nog steeds teveel suiker en zout in voeding zit. Er ligt een kraakhelder advies van de Commissie Criteria Productsamenstelling: de overheid moet zelf de normen voor verlaging van suiker, vet en zout opstellen. Wij pleiten ervoor dat de staatssecretaris dit advies overneemt."
 

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!