Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoeveel nut hebben pre-workout poeders?

02-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8515 keer bekeken
  •  

Een schepje pre-workout poeder in je drinken voordat je je in de sportschool in het zweet gaat werken, veel fitnessliefhebbers doen het graag. Het zou dé manier zijn om snel extra energie te krijgen en betere sportprestaties te leveren.

De pre-workout poeders zijn er in alle soorten en maten en als je de afbeeldingen op sommige verpakkingen moeten geloven verander je in een hypersportieve versie van jezelf. Wat zit er eigenlijk in de poeders? En heb je er echt iets aan?  

Energieboost

De ingrediënten in de pre-workout poeders zouden ervoor zorgen dat je voorafgaand aan het sporten extra energie krijgt waardoor je langer door kunt sporten en een extra tandje bij kunt zetten tijdens de training. Je lost een schepje poeder op in water of limonadesiroop en drinkt het voordat je aan je sportsessie begint. Het is niet goedkoop, een pot kost gemiddeld zo’n 30 euro. Afhankelijk van de gebruiksaanwijzing kun je 1 tot 3 schepjes poeder per dag nemen. 

Tinteling als placebo-effect 

Sander Kers is krachttrainingsdeskundige en weet veel over de sportsupplementen die er op de markt zijn. Zo ook de populaire pre-workout poeders: “De gedachte is; Hier ga je harder van trainen, je spieren groeien sneller, je valt ervan af.” Kers legt uit dat de hele lijst aan ingrediënten die je op de meeste potten kunt vinden eigenlijk niet veel doen, behalve het ingrediënt cafeïne. Kers: ”Daar word je alert van, krijg je focus van en daardoor heb je zin om te gaan trainen.”

Een opvallend ingrediënt is beta-alanine, dat ervoor zorgt dat je een tintelend gevoel krijgt. Dit is een bijwerking op de huid, die volgens Kers verder niets doet, maar het tintelende gevoel geeft je wel het idee dat er is iets gebeurt in je lichaam, en zorgt zo voor een placebo-effect. En zo werkt het volgens hem bij nagenoeg alle pre-workout poeders; De dosering werkzame stoffen is te laag om echt iets te doen in je lichaam. De energie die je krijgt door cafeïne, kun je ook uit een kop koffie halen. De kosten van pre-workout poeders liggen daarentegen wel een stuk hoger dan voor een kopje koffie of voor losse cafeïnepillen… 

Pas op voor te veel cafeïne

Volgens voedingsdeskundige Trudy Voortman van het Erasmus MC is cafeïne inderdaad het belangrijkste ingrediënt in de pre-workout poeders. Voortman legt uit dat het voor je sportprestaties echter niet uitmaakt of je je cafeïne uit een supplement haalt of uit een kopje koffie, het is ook allemaal dezelfde cafeïne. Maar in een kopje koffie zit ongeveer 80 mg cafeïne, dat is een stuk minder dan in een schep van de gemiddelde pre-workout poeder.

Voortman: “Ik zie hier poeders met 350 milligram, en dat je daar zelfs wel drie per dag van kan nemen, maar dan zit je wel aan het equivalent van zo’n vier koppen koffie die je in één keer inneemt.” Een hoge dosis cafeïne zorgt wel voor meer energie, maar kan het helemaal geen kwaad? Jonge mensen of personen met last van hartritmestoornis of angststoornis zouden volgens Voortman er goed aan doen om op te passen met hoge doses cafeïne. Zo staat het advies voor achttienjarige op 1 kopje koffie per dag. 

Clean Nutrition

Een van de populaire pre-workout poeders is van ondernemer Joel Beukers, met zijn eigen supplementenmerk Clean Nutrition stimuleert hij in video’s op sociale media het gebruik van de pre-workout poeders. Beukers wilde niet in de uitzending van Kassa aanschuiven, een woordvoerder van Clean Nutrition laat weten dat zij geloven in het product en dat het mensen helpt met sporten. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Gert1234
Gert123413 apr. 2022 - 19:35

Leuk stuk, maar erg objectief. Je kan als kijker al van te voren concluderen dat ze het negatief gaan wegzetten. Ik sport trouwens al 15 jaar en met pre workout is het een stuk leuker. Gelukkig kan iedereen zelf kiezen 😋

Cas00
Cas0012 apr. 2022 - 12:32

Waar is de brondvermelding die jullie claims ondersteunen? Het 1e artikel dat gaat over beta alanine op pubmed (Effects of β-alanine supplementation on exercise performance: a meta-analysis) geeft aan dat BA wel degelijk een effect heeft.

anduril
anduril4 apr. 2022 - 6:47

Is valse voorlichting niet strafbaar? Dit 'tintelpoeder' is ordinaire nep.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!