Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoeveel berekent jouw gemeente aan lokale belastingen?

11-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1327 keer bekeken
  •  
600x275_eurobiljet.jpg
Goednieuws voor de consument. Met 0,5% hebben we de laagste stijging van de gemeentelijke belastingen ooit!
Hoe zijn de belastingen opgebouwd?
Bijna iedereen in Nederland, betaalt gemeentebelasting . Hoeveel en wat je betaalt is afhankelijk van waar je woont, met hoeveel mensen je daar woont en of je een huur- of koophuis hebt. Gemeentebelasting is verdeeld in drie categorieën: afvalstoffen , rioolheffing en onroerende zaken . Voor veel mensen stijgen dit jaar de vaste lasten, maar op het gebied van de gemeentebelasting is er goed nieuws: rekening houdend met de inflatie daalt deze met 1%. Niet iedereen betaalt alleen hetzelfde, integendeel.
Verschillen per gemeente
Nederland telt 403 gemeenten. Bij de ene gemeente betaal je meer belasting dan bij de andere. Ook binnen elke gemeente kunnen de prijzen uiteenlopen. Zo houden ze er in Zaanstad geen rekening mee of je als enige van het toilet gebruik maakt. Een eenpersoonshuishouden betaalt daar het volle pond voor het riool, €280 per jaar. In Lelystad zijn ze vriendelijker voor alleenstaanden, daar betaal je een kleine €30. Ook het verwerken van afval is in de ene stad duurder dan in de andere. In Rotterdam betaal je €373 per jaar voor een meerpersoonshuishouden, terwijl ze in Nijmegen je vuilnisbak legen voor €157. Wie Nijmegen nu als een belastingparadijs ziet, heeft het mis, want de onroerendezaakbelasting is er het hoogst, gemiddeld maar liefst €405 per jaar. In Den Haag ben je dan weer het goedkoopst uit met een gemiddelde van €126.
Uitersten
Als we kijken naar de 35 grootste steden en dorpen dan is het verschil groot. De duurste gemeente is Zaanstad. Daar betalen inwoners in totaal €805 per jaar voor riool, afval en onroerende zaken. In het midden komt Haarlemmermeer met een bedrag van €707. De inwoners van Tilburg zijn het goedkoopst uit. Zij betalen slechts €532. Daarmee komt het verschil qua gemeentebelasting tussen de duurste en de goedkoopste gemeente uit op €273. Het onderzoek is verricht door Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) onder de 35 grootste gemeenten van Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!