Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn pensioen goed heb geregeld?

18-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1287 keer bekeken
  •  
Pensioen leeftijd oud stel
Je pensioen is erg belangrijk, maar toch schuiven veel mensen het regelen van hun pensioenzaken het liefst vooruit. Kassa zet op een rij wat je moet weten over je pensioen, zodat jij alles goed hebt geregeld en zonder zorgen met pensioen kan.
In Nederland bestaat het pensioen uit drie onderdelen, namelijk de AOW, pensioen vanuit je werkgever(s) en zelf opgebouwd pensioen. Hoe hoog je pensioen en AOW nu is, kun je zien via mijnpensioenoverzicht.nl.

Hoe bouw je pensioen op via de AOW?

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een pensioenuitkering waarop iedereen die in Nederland woont of werkt vanaf zijn of haar AOW-leeftijd recht op heeft. Je krijgt hierdoor als je met pensioen gaat een basisinkomen. Je start met het opbouwen van je AOW vijftig jaar voor je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Binnen deze periode bouw je elk jaar 2 procent pensioen op.

Hoeveel pensioen bouw je op bij een werkgever?

De hoogte van het (aanvullend) pensioen die je opbouwt bij een werkgever hangt niet af van je salaris, maar van een aantal andere factoren. Zo krijg je een volledige AOW-uitkering als je de vijftig jaar voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt in Nederland woonde. Het kan dus zijn dat je minder AOW krijgt, als je een tijd in het buitenland hebt gewoond.
Ook is de hoogte van je AOW afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je krijgt namelijk een ander AOW-bedrag als je alleenstaand, gehuwd of samenwonen bent. Ook het krijgen van kinderen is van invloed op je pensioenopbouw. Daarnaast maakt het uit of je bijvoorbeeld 28 of 32 uur per week werkt. Je bouwt naar rato van je aantal gewerkte uren pensioen op. Verder heeft het veranderen van baan gevolgen voor je pensioen.

Is het handig om aanvullend pensioen op te bouwen?

Soms is het nodig of verstandig om zelf extra pensioen op te bouwen. Je kunt namelijk zelf je pensioeninkomen aanvullen. Dit is met name verstandig als je een zelfstandig ondernemer of zzp’er bent. Dan bouw je namelijk geen pensioen op via een pensioenfonds, maar enkel via de AOW. Ook is het verstandig als je een aantal jaren niet of weinig hebt gewerkt en hierdoor een pensioentekort is ontstaan óf als je werkgevers geen of een kleine pensioenregeling aanbiedt.
Daarnaast is de keuze om extra pensioen op te bouwen afhankelijk van hoeveel pensioen je nodig denkt te hebben. Denk dus na over hoeveel je vanaf je pensioen per maand denkt te besteden en of hiervoor het pensioen wat je nu opbouwt voldoende is. Hiermee voorkom je een pensioengat (ook wel pensioentekort). Dat is het tekort aan pensioen dat je kan ervaren als het ontvangen pensioen lager is dan wat je in een optimale situatie had kunnen of willen opbouwen.

Hoe vul ik mijn pensioeninkomen aan?

Je pensioeninkomen aanvullen kan op verschillende manieren. Zo kun je sparen op een spaarrekening, beleggen of een (tijdelijke) lijfrenteverzekering of lijfrentespaarrekening afsluiten. Welk van deze drie opties voor jou de juiste is, is volgens het Nibud met name afhankelijk van je doel en de termijn waarin je aanvullend pensioen wilt opbouwen. Lees er hier meer over.
Bouw je nu voldoende pensioen op om na pensionering rond te kunnen komen? Met een test van het Nibud kom je erachter of je goed bent voorbereid en krijg je tips passend bij jouw situatie.

Hoe zit het met het nabestaandenpensioen?

Als je getrouwd bent en komt te overlijden, krijgt je partner (meestal) nabestaandenpensioen of partnerpensioen. Ben je niet getrouwd met je partner? Dan is dit niet automatisch geregeld. Zo moet je beschikken over een samenlevingscontract en bij het pensioenfonds van je werkgever aangeven dat je een partner hebt. Zoals we dit seizoen in Kassa lieten zien, kan een foutje hierin ervoor zorgen dat jouw partner straks geen aanspraak maakt op jouw pensioen.

Heeft mijn ex-partner recht op mijn pensioen?

Ook als je eerder getrouwd bent geweest of hebt samengewoond, heeft je ex-partner vaak recht op een deel van jouw pensioen. Zo krijgt je ex-partner veelal de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren.

Wat is pensioenkorting?

Al enkele jaren is er sprake van de mogelijkheid dat pensioenfondsen de pensioenen van deelnemers gaan verlagen. Het verlagen van de pensioenen wordt ook wel een pensioenkorting genoemd. Pensioenkortingen dreigden voor miljoenen Nederlanders. Dat heeft ermee te maken dat de dekkingsgraad bij veel pensioenfondsen onder druk is komen te staan. Wegens het nieuwe Pensioenakkoord gaat er echter niet gekort worden.
Bron: Nibud, Rente.nl, Rijksoverheid, Wijzer in geldzaken, WomenInc
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!