Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe zinvol zijn ‘light’ producten?
11-02-2006
•
leestijd 3 minuten
•
55 keer bekeken
•
Als een product minstens eenderde minder calorieën, vet of suiker bevat dan in het vergelijkbare product mag de fabrikant het `light`noemen. Maar hoe zinvol zijn 'light' producten?
Een aantal feiten over ‘light’ producten:
- Ze bevatten vaak wel (wat) minder calorieën maar dikwijls niet minder vetten of soms zelfs meer koolhydraten. Voor de `light` variant wordt er altijd iets uitgehaald, maar dat wordt wel met iets anders opgevuld. En omdat koolhydraten minder calorieën geven, zit er daar vaak meer van in en minder vet.
- De vetten in `light` producten zijn vaak ook nog verzadigd en dat is ongezond. Wel heeft iedereen vet nodig, maar wel het liefst zoveel mogelijk meervoudig onverzadigde vetten.
- `Light` producten kunnen meer calorieën, vetten en/of koolhydraten bevatten dan de halfvolle variant. Ook bij magere producten kan je bedrogen uitkomen.
- Koolhydraten geven minder calorieën dan vetten, dus in veel light producten zitten meer koolhydraten. Als dat suiker betreft, is dat ongunstiger want dat zijn lege calorieën zonder voedingswaarde. Maar koolhydraten in de vorm van vezels of zetmeel zijn in vergelijking gunstiger aangezien die nog een toegevoegde waarde hebben.
- Je kunt niet ongestraft veel `light` producten eten of een grotere portie dan van de normale variant zonder aan te komen. Dat is een van de grootste misvattingen. `Light` is namelijk niet vetvrij of caloriearm. De `light` varianten van chips, snoep, koek, worst en kaas zijn nog altijd enorme dikmakers met bijna geen gezonde voedingsstoffen. Het gezonde(re) imago dat eraan kleeft, is in de meeste gevallen onterecht.
- Van het eten van `light` producten op zich val je niet af. Daar is veel meer voor nodig: wijziging van het totale eetpatroon en meer bewegen.
- Sommige `light` producten zijn niet goed te vergelijken met het gewone product omdat de samenstelling afwijkt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ontbijtgranen.
- `Light` producten zijn vaak een stuk duurder en dat terwijl er in veel gevallen maar heel weinig verschil tussen zit.
- Sommige producten bevatten sowieso al weinig calorieën, vetten of suiker dus met een `light` variant boek je weinig winst. Dat er bijvoorbeeld op lollies staat dat ze vetvrij zijn is volksverlakkerij want er zit nooit vet in lollies.
- Bij broodbeleg gaat het om een kleine hoeveelheid, dat de winst van een `light` variant vaak slechts 10 calorieën is en dat is zo marginaal dat je er bar weinig mee opschiet.
- Goede, zinvolle `light` producten zijn bijvoorbeeld frisdranken. Daar moet je ook weer niet teveel van drinken vanwege de bijwerkingen (diarree) bij inname van grote hoeveelheid zoetstoffen. Verder maakt bijvoorbeeld de ‘light’zuivel van Optimel ook veel uit.
- Sinds deze week is er een energielogo dat op voeding komt te staan. Dat is een sticker waarop staat hoeveel calorieën erin zitten per portie. Voordeel: in een oogopslag te zien en makkelijk te vergelijken. Nadeel: de meeste mensen weten niet hoeveel calorieën ze per dag kunnen eten dus wat heb je er dan aan. Gemiddeld mag een man 2500 calorieën per dag en een vrouw 2000.
Deze feiten en tips zijn afkomstig van diëtist Marike van Merriënboer. De conclusie die getrokken zou kunnen worden is dat ‘light’ producten maar zelden beter voor je zijn dan de gewone variant.
Bij het Voedingscentrum en de Consumentenbond is ook nog veel informatie te vinden over `light` producten.