Kassa

Hoe werkt contactloos betalen met je bankpas of telefoon?

theme-icon
Geld
  •  
15-05-2023
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
38623 keer bekeken
  •  
contactloos_betalen_20230515

Contactloos betalen is steeds meer ingeburgerd: volgens recente cijfers wordt zo'n negen op de tien pinbetalingen op deze manier gedaan. Het kan met je bankpas, met je creditcard, met moderne smartphones en met zogenaamde wearables, zoals een smartwatch. Is het veilig? Waarom moet je soms wel en soms niet je pincode intoetsen? En kun je contactloos betalen ook uitschakelen? We leggen het uit.

Onlangs stelde iemand op Kassa's Vraag & Beantwoord-forum de vraag waarom ING geen mogelijkheid biedt om contactloos betalen met de bankpas uit te schakelen. Die vraag vormt de aanleiding voor dit artikel.

We komen later te spreken over het al dan niet kunnen uitschakelen van deze betaalmethode, maar laten we om te beginnen eens toelichten wat het is en hoe het precies werkt.

Hoe werkt contactloos betalen?

Grote kans dat je het zelf regelmatig doet, maar bij contactloos betalen is het de bedoeling dat je de betaalpas of je smartphone kort bij de betaalautomaat of pinterminal houdt om af te kunnen rekenen.

In pin- of betaalautomaten waar het mogelijk is om contactloos te betalen, zit een zogenaamde NFC-chip. Deze chip zit ook in nieuwere bankpassen, creditcards en smartphones. Tijdens het betalen maken de chips verbinding met elkaar en wordt de transactie goedgekeurd én uitgevoerd.

Handig en efficiënt, zou je kunnen beargumenteren. En omdat je bij contactloos betalen niet altijd een pincode hoeft in te toetsen, is het in zekere zin ook veilig. Er zijn immers geen pottenkijkers die de pincode af kunnen kijken.

Wil je je bankpas koppelen aan je smartphone of smartwatch om ook via je telefoon of wearable contactloos te kunnen betalen? Dan moet je wel wat aanvullende stappen nemen. Deze worden uitgelegd op de pagina's hieronder.

Voor iPhone of Apple Watch met Apple Pay: Klik hier en lees meer instructies.
Voor Android of OS-smartwatch met Google Pay: Klik hier en lees meer instructies.

Is jouw bankpas geschikt voor contactloos betalen?

Is je bankpas geschikt voor contactloos betalen? Als onderstaande, radiogolf-achtige symbool – met de vier haakjes – op de pas staat, kan het.

Het volledige symbool op de afbeelding zie je op pin- en betaalautomaten die contactloos betalen juist als betaalmogelijkheid accepteren.

Het artikel gaat verder na onderstaande afbeelding.

ContactlessSym_blk_rgb

Is contactloos betalen veilig?

Je denkt misschien aan de techniek 'skimming', een methode waarmee criminelen de gegevens van jouw bankpas – zoals de pincode – kunnen klonen of uitlezen. Dat gebeurt vooral in situaties waarin je de bankpas in een gleuf steekt en je de pincode intoetst.

Door technische ontwikkelingen waaronder het deactiveren van de magneetstrip is skimmen tegenwoordig nauwelijks meer actueel en – voor zover bekend – in Nederland überhaupt niet meer mogelijk.

Het artikel gaat verder na onderstaande link.

Maar zou het voor kwaadwillenden niet ook mogelijk zijn om op afstand ongemerkt betalingen te autoriseren met een apparaat dat ze kort dicht in de buurt van jouw portemonnee, (hand)tas of broekzak houden, kortom plekken waar je bankpas of smartphone zich bevindt?

Geen gekke gedachte, maar volgens Pin.nl – onderdeel van Betaalvereniging Nederland – is dat niet het geval. Zij stellen zelf: "Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2022 was bijna 90% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald."

De gevoelige gegevens op jouw bankpas zijn bovendien goed versleuteld en kunnen niet zomaar worden uitgelezen. En jouw telefoon moet voor het autoriseren van een betaling worden ontgrendeld. Dat zijn al twee hindernissen die diefstal aanzienlijk belemmeren.

Daarnaast laat contactloos betalen altijd een geldspoor achter: het geld moet immers naar een bepaalde rekening en die rekening staat op naam. Dus in het hypothetische geval dat iemand het tóch zou proberen, kan de identiteit van diegene snel worden achterhaald. En wie onverhoopt tóch schade lijdt, komt in aanmerking voor volledige compensatie, aldus Veiligbankieren.nl.

Kortom: het is omslachtig, de (financiële) gegevens zijn goed beveiligd, en vanwege het geldspoor en de hoge pakkans is het ook behoorlijk risicovol. Bovendien is de buit met maximaal honderd euro per transactie betrekkelijk laag.

En hoe dat precies zit, daar gaan we het nu over hebben.

Wat is de limiet voor contactloos betalen?

We zeiden eerder dat je vaak geen pincode hoeft in te toetsen, maar dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Anders wordt het in het geval van verlies of diefstal wel heel makkelijk om jouw bankpas te gebruiken voor allerlei aankopen.

Om die reden is er sprake van een veiligheidslimiet. Deze kan per bank verschillen. Sommige banken bieden bovendien de mogelijkheid om deze limiet te verlagen, maar de limiet is in de meeste gevallen vastgesteld op 100 euro.

Dat is bovendien cumulatief. Dat houdt in dat je meerdere losse betalingen kunt verrichten tot je aan de limiet zit, en pas dán moet je uit veiligheidsoverwegingen je pincode intoetsen. Ook bij een losse betaling van 50 euro of meer moet je je pincode intoetsen.

Een rekenvoorbeeld volgt hieronder.

  • Lunch op een terras: € 24,00 (totaal: € 24,00)
  • Boodschappen: € 39,00 (totaal: € 63,00)
  • Groenten, kaas en vlees op de markt: € 21,00 (totaal: € 84,00)
  • Boek uit de boekhandel: € 22,50 (totaal: € 106,50)

Pas bij de laatste transactie wordt de limiet van honderd euro overschreden, dus als je het boek afrekent via contactloos betalen, moet je je pincode intoetsen.

Hanteert jouw bank lagere limieten, of heb je de limiet zelf verlaagd? Dan is het logisch dat je de pincode eerder én vaker moet intoetsen.

Kun je contactloos betalen ook uitschakelen?

Contactloos betalen staat standaard ingeschakeld. En hoewel de betaalmethode veilig is en eventuele schade die je in theorie oploopt – ook al zijn daarvan nog geen praktijkvoorbeelden bekend – wordt vergoed, denk je misschien tóch dat het beter is om deze optie uit te schakelen of om op zijn minst de betaallimiet te verlagen.

Of dat kan, verschilt per bank. Om het forumtopic dat we noemden aan het begin van dit artikel aan te halen: klanten van ING kunnen deze mogelijkheid bijvoorbeeld niet uitschakelen, zo valt te lezen op de website van de bank.

Hieronder volgt een lijst met links naar de informatie omtrent contactloos betalen van verschillende banken en creditcardmaatschappijen. Zo kun jij in één oogopslag zien wat de mogelijkheden zijn die jouw bank biedt én wat de standaard betaallimiet is.

Bron: Betaalvereniging Nederland, Pin.nl, Veilig Bankieren

Lees ook onderstaande artikelen

Meer interessants lezen over geld en betaalverkeer? Werp dan ook eens een blik op onderstaande, inhoudelijk verwante artikelen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

HenkDeZevende
HenkDeZevende15 mei 2023 - 13:23

Dit zijn m'n favoriete artikelen, probeer de Boomers uit te leggen dat iets echt wel te vertrouwen is. Nou, daar laat de gemiddelde Boomer zich echt niet door overtuigen, die loopt al zeventig jaar mee en wéét hoe gevaarlijk contactloos betalen is.

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe19 mei 2023 - 10:29

Er valt niks te overtuigen. Alleen maar accepteren dat mensen niet perse altijd rationele beslissingen nemen. Op gevoel. Dat is met contactloos betalen, stemmen op een bepaalde politieke partij etc. Één op de vijf Nederlanders bijvoorbeeld betaalt bijna alles met contant geld. Dat is een menselijke trek en die kun je alleen maar accepteren en waarderen.

Hann63
Hann6319 mei 2023 - 15:05

Deze boomer wel hoor. Ik heb nooit geen contant geld op zak, alleen mijn pas.

JannyBoe
JannyBoe20 mei 2023 - 10:10

Om het tot 'Boomers' te reduceren is een vooroordeel dat niet klopt. De Nederlandse Bank onderzoekt regelmatig hoe mensen het liefst betalen. Neem eens een kijkje op haar website en zie dat contant betalen in alle leeftijdsgroepen aanwezig is. https://www.dnb.nl/media/e34bo5zu/betalen_kassa_2020.pdf

Didier123
Didier12315 mei 2023 - 12:16

Beste BNNVARA, er staan feitelijk onjuistheden in dit verhaal. Voorbeeld: de bedraglimiet van €50 verschilt niet per bank, die kan alleen verschillen per land waar de kaarthouder betaalt. Advies aan BNNVARA: neem contact op met de Betaalvereniging want die weet precies hoe het wél zit.

Simon12
Simon1215 mei 2023 - 11:59

Wat ook goed is om te weten is dat als je je telefoon gebruikt voor contactloos betalen dat al deze data gekoppeld wordt aan de rest van de data die al wordt geharkt door Google/ Apple. Maw nog completer profiel is bekend.

CPV
CPV15 mei 2023 - 11:45

"En jouw telefoon moet voor het autoriseren van een betaling worden ontgrendeld." Dat klopt (in ieder geval bij ABN) niet. Hier werkt het met de telefoon vergelijkbaar als met de pinpas. Bij de bedragen waarvoor je met je pinpas geen pincode hoeft in te voeren, hoef je je telefoon alleen maar aan te zetten, niet te ontgrendelen. Op het moment dat een pinpas een pincode zou vragen, moet je bij betaling met de telefoon, je telefoon ontgrendelen. Tot de limiet zonder pincode kan iedereen die je pinpas vindt of je telefoon vindt, er mee betalen. Daarna moet bij de pas de pincode worden ingevoerd en bij de telefoon deze worden ontgrendeld.

tamara81
tamara8115 mei 2023 - 11:12

Waarom wordt er niets geschreven over contsctloos betalen in ov? Als ik mn pas kwijt raak en de vinder gaat ermee reizen, dan hoeft er in het ov nooit een pincode gebruikt te worden. Een retourtje van Maastricht naar Groningen met de ns is toch snel al richting 50 euro. Om deze reden heb ik het dus weer uitgezet.

1 Reactie
CPV
CPV15 mei 2023 - 11:49

En ook niet over de situaties, waarin bedrijven toch contactloos kunnen afschrijven en tot veel hogere bedragen dan normaal? Zoals bij parkeergarages in ieder geval kan.

troeltje
troeltje15 mei 2023 - 10:37

Ben ook van de 10% groep.

Engelse drop
Engelse drop15 mei 2023 - 10:20

Goed dat ik de 2de van de 10 ben die hem niet gebruikt

1 Reactie
kaartendraak
kaartendraak15 mei 2023 - 10:35

Dan is hier nr 3! Ik betaal iig in de gewone winkels waar ik kan contant, bij een enkele pin ik normaal door de gleuf te gebruiken. Zodra ik een nieuwe pas met contactloos erop ontvnagen zet ik dat zsm uit. We worden veel te veel opgedrongen om afstand te doen van contant geld en dat is niet oke.

jetty
jetty15 mei 2023 - 10:17

Ik weet niet of het er iets toe doet, maar ik ben klant van de ING. Heel regelmatig moet ik bij contactloos betalen mijn pincode invoeren. Ik bereik nooit mijn daglimiet. Zelfs als mijn eerste transactie bijvoorbeeld €3,50 is, dan moet ik regelmatig mijn pincode invoeren. Hoe kan dat dan?

mahadma
mahadma15 mei 2023 - 9:13

Ik ben trots dat ik 1 van de 10 ben die contactloos uitgeschakeld heb. En als het niet anders meer kan neem ik cash op en betaal contant en neem niet meer mee als nodig.

1 Reactie
tricht
tricht15 mei 2023 - 12:34

En hoe kom je aan die cash? Jawel bij de flappentap, waar je in elk geval wel je pincode moet intoetsen. 100% anoniem kan nergens meer, tenzij je geld steelt en dat schijnt wettelijk ook al niet toegestaan!