Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Hoe tank en rijd je zo duurzaam mogelijk?
09-09-2021
•
leestijd 4 minuten
•
5800 keer bekeken
•
Brandstof is duur en auto’s vervuilen het milieu. Hoe kun je als automobilist besparen op je brandstofkosten en met minder schadelijke uitstoot rijden? Tips en informatie hierover zetten we voor je op een rij!
Rijd je in een auto met een benzine- of dieselmotor? Dan weet je dat je een steentje bijdraagt aan de uitstoot van schadelijke stoffen. Het veelbesproken C02 (koolstofdioxide) zorgt als broeikasgas voor opwarming van de aarde.
Stikstofdioxiden (NOx) en roet komen ook vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen in de industrie en in het verkeer. NOx kan doordringen tot in de kleinste vertakkingen van de luchtwegen. Daardoor gaan de longen minder goed werken. Mensen kunnen luchtwegklachten en astma-aanvallen krijgen. Kinderen zijn extra gevoelig voor de schadelijke gevolgen van NOx. Op snelwegen zijn de maximumsnelheden al enige tijd verlaagd, omdat de stikstof in de uitlaatgassen schadelijk zijn voor de natuur.
Ook van boeren wordt verwacht dat ze de stikstofuitstoot, via ammoniak uit mest, omlaag brengen.
Stikstof is een voedingsstof voor planten. Teveel daarvan zorgt voor onbalans in de natuur: kwetsbare planten verdwijnen, de insecten die ervan en erop leven ook.
Roetdeeltjes die uit de uitlaat komen, irriteren de ademhalingswegen en zorgen voor een verhoogd risico op astma en hart- en vaatziekten. Roet wordt ook nog in verband gebracht met kanker.
Benzine, diesel, elektrisch: welke aandrijving is het minst vervuilend?
In diverse steden in het binnen- en buitenland zijn er milieuzones, zoals bijvoorbeeld in Utrecht, Brussel en Keulen. Oude dieselauto’s die niet aan de normen voldoen, mogen er niet in. Moderne dieselauto’s hebben door roetfilters al flink wat minder uitstoot dan vroeger.
Over het algemeen zijn diesels vervuilender qua roet en stikstof dan benzineauto’s. Minder vervuilend dan benzine of diesel is rijden op gas, ook wel LPG (liquefied petroleum gas). Bij LPG verlaten minder stikstofdioxiden (NOx) de uitlaat. Wel is de uitstoot van CO2 hoger.
Je kunt als autorijder ook kiezen voor een (plug-in)hybride, waarbij een verbrandingsmotor en elektrische motor zijn gecombineerd. Met name het elektrische deel zorgt voor vermindering van je uitstoot. De cijfers van de fabrikanten stroken alleen niet met de werkelijkheid, bleek vorig jaar uit onderzoek. De (plug-in)hybrides stoten meer CO2 uit dan wordt aangenomen, omdat de auto’s in de praktijk vaker het verbrandingsdeel gebruiken.
Wil je echt een verschil maken als automobilist? Dan is elektrisch rijden het beste. Niet voor niets zetten steeds meer automerken hier vol op in. Zo verwacht Volkswagen dat de helft van alle auto’s die het Duitse concern in 2030 verkoopt volledig elektrisch is. De CO2-uitstoot van elektrische voertuigen is 50 procent minder dan van auto’s op fossiele brandstoffen, berekende de TU Eindhoven. Er is steeds minder energie nodig voor de productie van accu’s en deze gaan veel langer mee. Bovendien wordt elektriciteit steeds duurzamer opgewekt. Zo bezien komt volgens de TU de elektrische auto aan zijn grote voorsprong ten opzichte van auto’s op fossiele brandstoffen.
Geld besparen en minder uitstoten
Wil je voor minder schadelijke uitstoot zorgen? Dan kun je door zuiniger te rijden je verbruik (en uitstoot) omlaag brengen. Het scheelt ook nog eens in de portemonnee, want Nederland is door de accijnzen een van de duurste landen in Europa als het om brandstof gaat. Deze zomer bereikte benzine zelfs een recordstand van 2 euro voor een liter. Wat kun je doen om je rijstijl aan te passen?
Tips om je rijstijl aan te passen
- Door anticiperend te rijden, voorkom je remmen en optrekken. Kijk vooruit en laat de auto uitrollen als je weet dat je moet remmen voor bijvoorbeeld een stoplicht of kruising. - Trek rustig op. Als je telkens je pedaal diep intrapt, verbruik je namelijk meer. - Schakel op tijd door naar een hogere versnelling. - Je hoeft geen 120 of 130 kilometer per uur te rijden, ook als dat de maximumsnelheid is. Rijd je 100 kilometer per uur? Dan bespaar je flink. Veel auto's beschikken over een boordcomputer. Je kunt daarop zelf live zien hoeveel het uitmaakt of je 100 of 120 kilometer per uur rijdt. - Beperk het aantal korte autoritjes in je dorp of stad. Bij korte ritten zorgt de koude motor voor meer brandstofverbruik en een hogere CO2-uitstoot, waardoor het milieu zwaarder wordt belast en de luchtkwaliteit achteruitgaat. Pak in plaats daarvan wat vaker de (elektrische) fiets. - Met de airconditioning aan kan je brandstofverbruik met 5 tot 20 procent toenemen. Gebruik de airco dus alleen als het strikt nodig is en doe ‘m dan maar even aan. Zet 'm niet op de hoogste stand, dan verbruik je ook minder.
Moderne rijhulpmiddelen aan boord? Gebruik ze
- Zorg voor een constante snelheid. Gebruik hiervoor je cruise control, of adaptieve cruise control (die de snelheid aanpast aan je voorganger). - Maak gebruik van het start/stop-systeem. Dan verbruik je even geven brandstof als je stilstaat. - Heeft je auto een eco-stand? Gebruik deze dan. De eco-modus heeft als doel je verbruik zo laag mogelijk te houden.
Vergeet de bandenspanning niet
- Controleer elke twee maanden de bandenspanning. Zes op de tien automobilisten rijdt met te zachte banden rond! Je stoot minder uit en rijdt zuiniger bovendien als de bandenspanning op peil blijft. Bovendien ben je veiliger onderweg vanwege betere grip. Kijk in je instructieboekje voor de correcte bandenspanning.
Bronnen: ANWB, Autoweek, Autogids.be, Eindhovens Dagblad, Milieu Centraal, RIVM