Hoe stap je over naar een andere bank?
21-03-2009
• leestijd 2 minuten
Als u wilt overstappen naar een andere bank, dan brengt dat werk met zich mee. U moet onder andere nieuwe passen aanvragen en opnieuw aanmelden voor internetbankieren.
Overstapservice
De overstapservice helpt u verder op weg, zie ook
www.overstapservice.nl
. Die service zorgt ervoor dat alle bijboekingen 13 maanden lang automatisch worden doorgesluisd naar uw nieuwe rekening. In die periode moet u zelf bedrijven en instanties waarvan u geld ontvangt inlichten over uw nieuwe nummer. Daarvoor ontvangt u van uw oude bank een overzicht van alle opdrachten tot periodieke overboeking en overstapkaarten. Automatische incasso’s worden automatisch van uw nieuwe rekening afgeschreven. Deze incassanten hoeft u zelf niet in te lichten, daar zorgt de overstapservice voor.
Nummerportabiliteit
De mensen die gebruik maken van de overstapservice waarderen deze over het algemeen, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het Ministerie van Financiën in 2008 is verricht. Echter is het ontbreken van de mogelijkheid tot het meenemen van je oude rekeningnummer naar de nieuwe bank een grote drempel.
Dit onderwerp staat al sinds eind jaren negentig op de agenda van de politiek, onder andere het Platform Detailhandel Nederland en de Consumentenbond. Zo stelt de Consumentenbond dat met nummerportabiliteit de consumenten op eenvoudige wijze kunnen ‘stemmen met de voeten’ en krijgt concurrentie op de betaalmarkt veel meer kans.
Nederlands Vereniging van Banken
Gijs Boudewijn is hoofd betalingsverkeer van de
Nederlandse Vereniging van Banken
. Hij stelt dat het onderwerp wel op de agenda staat, maar dat het niet nationaal ingevoerd gaat worden, omdat we overgaan naar een Europees betalingssysteem, SEPA (Single Euro Payments Area
www.sepanl.nl
).
In Europees verband is afgesproken dat alle landen eerst zelf een switching service (overstapservice) moeten inrichten. En als dat rond is, dan kan worden gekeken naar nummerportabiliteit. Maar volgens Boudewijn zijn we dan zo tien jaar verder. Dat soort trajecten kost veel tijd en Nederland is maar een kleine speler in Europa. Bovendien speelt het economisch tij ook niet echt mee. Boudewijn benadrukt dat Nederland al uniek is met de bestaande overstapservice.
Elly Blanksma -tweede kamerlid van het CDA- vindt die termijn van tien jaar veel te lang en zal samen met de fractie van de PvdA en de VVD bij minister Bos aandringen op het feit om dit onderwerp veel hoger op de prioriteitenlijst te zetten.
SEPA
Op korte termijn merken burgers nog niet veel van invoering van een Europees betalingssyteem. De planning is dat in het najaar van 2009 de Europese incasso wordt ingevoerd; dan kun je dus een buitenlandse partij een incassomachtiging afgeven. Ook krijgen alle Europese burgers een rekeningnummer bestaande uit 18 karakters. Dat ziet er als volgt uit:
- landcode (2 letters)
- 2 controlecijfers
- 4 letters (afkorting van de bank)
- 10 cijfers bestaande uit huidige rekeningnummer aangevuld met nullen
Bijvoorbeeld: nl 12 ingb 0345678900
Dat nieuwe nummer (IBAN-nummer) gebruik je nu ook al bij Europese overboekingen en is meestal te vinden op je rekeningafschriften.